Češi se připravují na letošní topnou sezonu. Čím topit a za kolik?

Praha - Léto ještě úplně neskončilo a Češi už se začínají připravovat na zimu. Třeba prodejci palivového dřeva musí pracovat i o víkendu, aby vyhověli všem zákazníkům. Ti, kteří totiž vytápí dřevem, si nejspíš v nadcházející topné sezoně připlatí. Mimo dřevo ale zdraží také uhlí. Naproti těmto výdajům zase zlevní elektřina.

Dříví se i po zdražení řadí mezi jednu z nejlevnějších forem vytápění, v Česku ho využívá na 300 tisíc lidí. Za kubík kvalitního dřeva si zájemci zaplatí i přes tisíc korun, větší nárůst je např. v dřevěných briketách či peletách. Největší poptávka je po tvrdém dřevu – po dubu, buku a akátu. Dřevo si domácnosti kdysi nechávaly jen doručit, dnes už jsou ale k dostání i pytle s naštípanými poleny. 

Podobnou oblibu zaznamenává také hnědé uhlí, ačkoliv jeho cena také vzrostla. „Pokud jsme loni standardní druh hnědého uhlí, kterým je ořech, prodávali někde kolem tří seti korun za metrák, letos ho budeme prodávat kolem 330 až 350 korun,“ uvedl předseda představenstva Ridera Bohemia a. s. Zdeněk Večeřa.  

Někteří si ale stávající cenu nemohou dovolit, a rozhlížejí se tak po levnějších variantách. Kupují např. uhlí polské, jehož cena je třikrát levnější než v Česku. Je ale určeno zejména pro spalování v elektrárnách, a protože v malých kotlech špatně hoří, dochází k většímu znečišťování životního prostředí.

Jaká bude letošní topná sezóna? (zdroj: ČT24)

Elektřina je z ekologického hlediska nejlepší investicí. Z hlediska finančního se naproti tomu řadí mezi ty vysoce nákladné. Její cena by se však letos měla snížit až o deset procent. 

Zdaleka nejvíc ale Češi topí plynem, jenž by se měl vyhnout jakýkoliv cenovým výkyvům. Možná se majitelé plynových kotlů dočkají nepatrného zlevnění. 

Kolik ale domácnosti skutečně protopí, bude záležet hlavně na počasí. Třeba letošní dlouhá zima, kdy byl ještě v březnu sníh, jim zvedla účty za vytápění téměř o deset procent.