Nový občanský zákoník: Stavba a pozemek jsou nerozdělitelné

Praha – Majitelé pozemků a staveb čekají od Nového roku zásadní změny – nový občanský zákoník totiž přináší novinku, kdy bude platit jen podle toho, co je zapsáno v katastru. Každý vlastník by si tedy měl raději ověřit, zdali je u jeho nemovitosti zapsáno právě jeho jméno. V budoucnu už také nebude možné, aby měla stavba a pozemek různého majitele. Pokud už to tak je, nic se nemění, ale majitel stavby a vlastník pozemku získají od Nového roku vzájemně předkupní právo.

Víc jak tři stovky pražských domácností zažívá už několik měsíců příklad toho, jak může rozdílné vlastnictví stavby a pozemku dopadnout. Pozemky pod byty v Zeleném údolí, ve kterých žijí už roky, koupil spekulant. Nejdřív jim nabídl, že je prodá. Chtěl ale násobky jimi odhadované ceny. Když odmítli, podal k soudu návrh na odstranění staveb. Majitelé přitom dům pořídili před víc než deseti lety a nečekali, že budou ještě dnes řešit problémy s pozemky.

První rozsudek z letošního dubna ale naznačil, že byty a domy v Zeleném údolí zatím nikdo bourat nebude. Nový občanský zákoník se snaží, aby už podobné situace nenastávaly. Stavba a pozemek, na kterém stojí, budou totiž podle něj nerozdělitelný celek.

Předkupní a přednostní právo 

Pro ty, kteří vlastní jen dům bez pozemku, se s novým rokem nic nezmění. Jen jim k pozemku, který nevlastní, vznikne předkupní právo, přičemž fungovat to bude i obráceně – majitelé pozemků dostanou přednostní právo odkoupit stavby na nich. Pokud toto právo nebude chtít využít, dům si může koupit i někdo jiný. 

Nový občanský zákoník obsahuje změny pro majitele nemovitostí (zdroj: ČT24)

Těžkou hlavu dělá změna hlavně starostům – města a obce v zemi mají podobně oddělených majetků obrovské množství. Svaz měst a obcí už se proto ve spolupráci s ministerstvy snaží připravit vzory smluv, na základě kterých by pak starostové mohli pozemky pod cizími nemovitostmi nabídnout jejich majitelům ke koupi.                                                      

Nový občanský zákoník ale přece jen v něčem starostům vyhovuje – v případě, že někdo nechá víc jak deset let svou nemovitost chátrat, propadne ona stavba státu. Tato lhůta ale začne běžet až od roku 2014. První stavby tak státu můžou propadnout až v lednu 2024. Primátor Kladna Dan Jiránek toto ustanovení vítá. „Pro obce to bude velká úleva, protože dnes je to tak, že nemovitost musí zchátrat do té míry, kdy ohrožuje zdraví, bezpečnost a majetek okolních občanů,“ vysvětluje.