Zeman: Můj největší úspěch je blokování Miroslavy Němcové

Uherské Hradiště – Prezident Miloš Zeman považuje za svůj dosud největší úspěch v prezidentské funkci to, že se mu podařilo zabránit návratu pravicové koalice k moci. Cení si i vlády Jiřího Rusnoka coby cesty k předčasným volbám. Prezident to uvedl na závěr své návštěvy Zlínského kraje, pobýval zde od středy.

„Za největší úspěch považuji to, že se podařilo zabránit reinstalaci Nečasovy vlády bez Nečase, tedy vlády bývalé koalice v čele s Miroslavou Němcovou,“ prohlásil Zeman na tiskové konferenci v Uherském Hradišti. „Za svůj největší úspěch současně považuji to, že se jmenováním Rusnokovy vlády podařilo prosadit předčasné volby, protože, jak jsem řekl dříve, jmenování vlády odborníků je nejrychlejší a nejelegantnější cesta, jak dospět k předčasným volbám.“

Zeman drží prezidentskou funkci již půl roku, při této příležitosti také podnikl první oficiální cestu do krajů a zamířil na Zlínsko. Odmítl, že by jeho cesta po regionu byla součástí kampaně SPOZ – za tu v předčasných volbách právě na Zlínsku kandiduje hradní kancléř Vratislav Mynář. „Během všech svých vystoupení jsem ani jednou nevyslovil slovo SPOZ, ani jednou slovo sociální demokracie, ani jednou slovo ODS,“ odvracel prezident Miloš Zeman výhrady kritiků, podle kterých měla jeho cesta posílit preference SPOZ v nadcházejících volbách. „Nebyla to volební kampaň pro žádnou stranu ani proti žádné straně.“

S tím ale nesouhlasí politolog ze Sociologického ústavu Akademie věd Daniel Kunštát. „Spanilá jízda prezidenta po českých a moravských krajích nemá jiný smysl než propagovat samotnou osobu Miloše Zemana a tím pádem i stranu, v jejímž čele v podstatě je,“ konstatoval. „Zkratku své strany nemusí zmiňovat, je ikonou té strany a lidé, kteří straně vyjadřují podporu, jsou lidé, kteří vyjadřují osobní podporu Miloši Zemanovi.“

Podle Kunštáta načasování cesty nabízí interpretaci, že jde skutečně o součást předvolební kampaně. Sám prezident již dříve uvedl, že na Zlínsko nemohl vyrazit dřív – kvůli politické krizi.

Měli byste se chovat slušně, reagoval Zeman na kvinde od lidovců

Zeman je čestným předsedou SPOZ, která v kraji vládne spolu s komunisty a ČSSD. Osm z deseti opozičních krajských zastupitelů z KDU-ČSL se hned v úvodu prezidentovy návštěvy Zlínského kraje odmítla zúčastnit společného zasedání, a to právě kvůli Zemanově vazbě na SPOZ. „Všichni naši zastupitelé mají ve velké vážnosti úřad prezidenta republiky. Nicméně s ohledem na program jeho plánované návštěvy a přítomnost lídra kandidátky SPOZ Vratislava Mynáře považujeme jeho návštěvu za ryze politickou a předvolební,“ uvedl předevčírem lidovec Ondřej Benešík. 

Zeman se dnes vůči chování lidovců ohradil: „Trochu mne zamrzela neúčast osmi z deseti krajských zastupitelů strany lidové. Myslím, že strana, která má ve svém programu elementární slušnost, by se měla slušně chovat.“ Nepřítomnost představitelů KDU-ČSL byla podle prezidenta jen „pošetilým protestem“ proti krajské koalici, za kterou on ovšem nemůže.

Cestu Zlínským krajem Zeman zakončil na Slovácku

Svou návštěvu Zlínska Zeman zakončil Slováckem; do České zbrojovky v Uherském Brodě Zeman zavítal již dopoledne, seznámil se se zdejšími výrobky a podpořil jak samotnou firmu, tak vývoz zbraní. Česko by podle něj mělo exportovat zbraně do míst, kde to má své opodstatnění. V poledne se pozdravil s občany Uherského Hradiště na zdejším náměstí.

V uplynulých dnech prezident navštívil Zlín a ocenil baťovskou funkcionalistickou architekturu. Za doprovodu svého kancléře Vratislava Mynáře, který v nadcházejících volbách za SPOZ ve Zlínském kraji kandiduje, zavítal také do Valašských Klobouků, na Svatý Hostýn a do Vsetína. Zde ho vedle příznivců přivítalo i několik demonstrantů s nesouhlasnými transparenty.

„Zajímavý byl poměr mezi příznivci a odpůrci, odhadl bych to padesát ku jedné,“ reagoval na protesty Zeman. „Odpůrci byli putovní cirkus. Zatímco příznivci byli na konkrétním náměstí, odpůrci putovali od města k městu, čímž vytvářeli optický klam. I to patří k politice a spíše mě to pobavilo.“