Rodičům došla s plnými školkami trpělivost, začali podávat žaloby

Praha - Téměř šedesát tisíc dětí nebylo v loňském školním roce přijato do mateřské školy. Nejhorší je situace v Praze a ve Středočeském kraji, kde školky odmítly až dvanáct tisíc žádostí. Některým rodičům už proto došla trpělivost a školky začali žalovat. Jen v Praze evidují za poslední roky sedm žalob. Čtyři soud zamítl, další dvě ještě vyřešené nejsou - v některých případech navíc soud rozhodne až v době, kdy už dítě začíná chodit do školy.

Podle týdeníku Euro stojí za žalobami i verdikt Nejvyššího správního soudu. Ten totiž před necelými dvěma roky rozhodl, že přijímání dítěte je správní akt přezkoumatelný soudem. Ministerstvo školství od té doby eviduje první případy, kdy se rodiče prostřednictvím žalob domohli přijetí dítěte.

Žalobu na kraj podal i Michal Trkan. Ředitelka mu odmítla vzít dceru do školky a se stížností neuspěl ani u Jihomoravského kraje. „Bylo uplatněno kritérium zaměstnanosti matky, to znamená, že bylo přihlédnuto, že je maminka dítěte s mladším synem na rodičovské dovolené,“ řekl ČT. Případem se zabýval už i Nejvyšší správní soud, zatím ale konečný verdikt nepadl. Dívka sice od září do státní školky chodí, Trkan ale žalobu nestáhne. Chce, aby bylo v nepřijímání dětí jasno: „Kritérium zaměstnanosti matky nemůže být uplatňováno, je diskriminační a netýká se práv dětí, ale práv rodičů.“ Odmítání dětí kritizuje i zástupce ombudsmana. Školky by podle něj měly přijmout všechny děti a pak řešit, jak pro ně zajistit místa.

Německé matky dostávají „sporákovné“

Například Německo se s poptávkou po mateřských školách vypořádalo rázně. Od tohoto školního roku mají nárok na místo ve školce všechny děti starší než jeden rok. Pokud ho nedostanou, mohou rodiče žalovat stát. Matky, které se o děti místo školky starají samy, pak mohou od srpna žádat příspěvek na péči ve výši 150 eur. Německá vláda tvrdí, že tím dostaly možnost volby, opozice ale příspěvek překřtila na sporákovné. Jde podle ní o úlitbu konzervativcům, kteří ženy raději než v práci vidí u plotny.

Zřizovateli mateřských školek v Česku jsou obce. Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD) České televizi řekl, že on zatím o žádné žalobě neví. Jen v tomto kraji se podle něj počet míst ve školkách oproti předchozímu roku zvýšil o 2 200. Kraj ale přesto musel další tisíce dětí odmítnout. Celkem letos školky v Česku odmítly 58 939 žádostí. Podle statistik ministerstva školství je to o téměř deset tisíc víc než loni. V roce 2005 se přitom nedostalo do předškolního zařízení „jen“ 6 800 dětí.

Řada rodičů tak stojí před těžkým úkolem, kam dítě umístit. Jednou z možností jsou školky soukromé. Ty ale stojí v krajním případě i dvacet tisíc měsíčně. Podstatně levnější variantou jsou firemní školky. Zaměstnavatelů, kteří tuto alternativu nabízejí, ale v Česku není ani stovka. Letos v květnu proto vláda podpořila vznik takzvaných dětských skupin, ve kterých by rodiče mohli platit za dítě pět až šest tisíc korun měsíčně.