Zadržený policista byl obviněn z vraždy, při zatýkání se bránil

Plzeň - Pětatřicetiletý policista Miloš Babyka, kterého včera po týdenním pátrání zadržela police, byl obviněn z vraždy manželky. Při zatýkání se aktivně bránil, nechtěl se vzdát a měl u sebe i nůž. Policisté zadrželi příslušníka cizinecké policie ve středu v lese v lokalitě Zábělá na okraji Plzně, když se vracel do svého úkrytu. Babykovi hrozí 12 až 20 let vězení. V nejbližší době by měl soud rozhodnout o jeho vzetí do vazby.

„Ve středu, když se podařilo zjistit přibližnou lokalitu možného úkrytu hledaného muže, byli do místa vysláni specialisté generální inspekce pro vyhledávání objektů v terénu, takzvaní stopaři,“ uvedla mluvčí generální inspekce Radka Sandorová. Úkryt podle ní policie za chvíli našla, muže se podařilo zadržet, když se do něj vracel na kole.

„Přesto, že bylo samotné zadržení velmi rychlé a pachatel byl zjevně překvapen, kladl značný aktivní odpor a nechtěl se vzdát. Při následné prohlídce byl u dopadeného muže nalezen nůž,“ dodala mluvčí. U zatýkání byli kromě stopařů i příslušníci taktické skupiny generální inspekce spolu s krajskou zásahovou jednotkou.

Policie muže hledala od minulé středy, kdy pobodal na lochotínském sídlišti manželku, která následkům zranění podlehla. Sandorová už dříve uvedla, že se inspekce o policistu zajímala již před tragédií, odmítla ale sdělit víc. Podle nepotvrzených informací to mohlo souviset údajně s domácím násilím, jež se v rodině stalo, v médiích se objevila i informace, že muž měl zakázáno se k ženě přiblížit. Jeho manželka byla ukrajinské národnosti, v minulosti se dlouhodobě živila sjednáváním pojištění pro své krajany pracující v ČR, poslední dobou pracovala u montážní firmy. Měla osmiletou dceru.