Jak potlačit extremismus? Aktivním občanstvím, říká Peter Gabaľ

Jednou z cest, jak u nastupující generace potlačit sympatie k extremismu, je aktivní občanství. Myslí si to novinář a lektor Peter Gabaľ ze sdružení Asi-milujeme, který stojí i za novým projektem určeným právě pro školní lavice. Ve třísvazkové publikaci Demokracie versus extremismus nabízí pedagogům nástroj, jak žákům vysvětlit problematiku pravicových radikálů. Že je stále významnější, dosvědčují i události posledních měsíců v Duchcově, Ostravě nebo v Českých Budějovicích.

„Vznik publikace inspiroval růst popularity Dělnické strany mezi mládeží, vzpomeňme na studentské volby před několika lety. Brali jsme to jako signál, že mladá generace ztrácí odstup od historických událostí, bere je jen jako učebnicové příklady,“ uvádí Gabal s tím, že další vývoj a zejména rasisticky založené pochody, které prošly českými městy v uplynulých měsících, daly jejich práci za pravdu. „Počet pochodů roste a mravy společnosti celkově hrubnou.“

Publikace Demokracie versus extremismus proto nabízí pedagogům podrobný zdroj informací o pravicové scéně i postupy, jak je sdělit studentům. „V teoretické části jsou politologické a historické texty, které mapují vývoj extremistických názorů, popisují, co se obléká, jaká symbolika se používá,“ vysvětluje Gabaľ. Na textech se podíleli politologové, psychologové, právníci, novináři i bývalí policisté. Ve druhé části učitelé najdou metodické podněty, třetí část tvoří vlastní pracovní listy určené pro školáky.

Za projektem stojí občanské sdružení Asi-milování, které se problematice extremismu dlouhodobě věnuje. Vedle bezplatně distribuované publikace nabízí i semináře pro učitele nebo projektové dny pro školáky.

Rozhovor s Petrem Gabaľem (zdroj: ČT24)