Místo charity developerský projekt. Za korupci kolem Vincentina dostal lobbista 6,5 roku

Lobbista Jaroslav Breník, obžalovaný v kauze korupce kolem areálu Vincentinum na pražském Břevnově, si odpyká ve vězení 6,5 roku. Pražský městský soud mu uložil souhrnný trest, v němž zohlednil i předchozí odsouzení za podvod. Soudní senát zpřísnil trest i druhému obžalovanému Viktorovi Labskému, který bude muset státu zaplatit 200 tisíc korun. Uvedl to server Aktuálně.cz. Verdikt je pravomocný.

Breník byl podle serveru odsouzený už posedmé. Soud mu nyní k trestu připočetl i čtyřletý trest za podvod, který mu před měsícem potvrdil Krajský soud v Českých Budějovicích. Jednání se totiž dopustil v podmínce.

Nadační fond Vincentinum získal v roce 2006 od ministerstva obrany areál usedlosti Petynka zadarmo. Objekt v hodnotě téměř sto milionů korun měl fond zrekonstruovat a provozovat v něm 25 let charitu. Budova ale místo toho chátrala a Reportéři ČT v roce 2013 zjistili, že místo charity se v lokalitě plánuje developerský projekt.

Kauza Vincentina v Reportérech ČT (zdroj: ČT1)

Za nesplnění podmínek dostal fond pokutu téměř 50 milionů korun, kterou ale ministerstvo začalo vymáhat až v roce 2013, když areál začal chátrat a fond se ho pokusil převést na firmu Limes Romanus.

Lobbisté Breník a Labský a advokátka Ludmila Hudcová dostali tresty za to, že od podnikatele z firmy Limes Romanus vylákali úplatek ve výši 20 milionů korun. Slíbili mu za to, že mu na ministerstvu zařídí odpuštění pokuty a že odblokují přestavbu bývalého armádního objektu. Firma z něj chtěla udělat bytový dům.

Trojici usvědčily zejména odposlechy. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová loni uložila Breníkovi i Hudcové za nepřímé úplatkářství a praní špinavých peněz tříleté podmínky a Labskému osmiměsíční podmíněný trest. Právnička navíc musí zaplatit 200 tisíc korun jako peněžitý trest a dostala i desetiletý zákaz činnosti v advokacii.

Všichni obžalovaní vinu odmítali a kauzu označovali za výsledek policejní provokace. Peníze na úplatek totiž podnikateli půjčila policie, která chtěla chytit člověka, k němuž měla suma směřovat. Peníze šly k Hudcové do advokátní úschovy, odkud putovaly na jiné účty. Konečného příjemce z ministerstva obrany ale policisté neodhalili.

Platná zatím není ani téměř padesátimilionová pokuta. Společnost se proti ní odvolala a Městský soud v Praze dospěl k závěru, že její výše byla v rozporu s dobrými mravy. Nyní je případ pokuty ve stádiu dovolání u Nejvyššího soudu. Ministerstvo se u soudu domáhá i zneplatnění darovací smlouvy a vrácení objektu. Projednávání ale bylo přerušeno, dokud se nevyřeší spor o pokutu.