Šéfovi GIBSu jsem nevyhrožoval, mám ale výhrady k hospodaření, říká Babiš

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš během sněmovních interpelací odmítl, že by navrhoval odvolání šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Současně ale potvrdil, že má pochyby o jeho „morální integritě“ i hospodaření instituce, která kontroluje policii. Podle Babišových kritiků jde o zástupné argumenty, tlak na GIBS má být motivovaný tím, že policie Babiše stíhá v kauze Čapí hnízdo.

Zprávy o údajném tlaku premiéra v demisi Babiše na ředitele GIBSu Michala Murína se ve veřejném prostoru objevily tento týden, kdy o nich referovala sama Generální inspekce. Její mluvčí v úterý oznámil, že si ministerský předseda „pozval ředitele na dvě schůzky, na kterých ho vyzval k rezignaci. Důvodem k odstoupení z čela Generální inspekce bezpečnostních sborů je údajná ztráta důvěry.“

Předseda vlády Babiš nyní během pravidelných interpelací potvrdil, že se s Murínem setkal, zároveň ale odmítl, že by volal po jeho odchodu – a dementoval i tvrzení inspekce, že pokud by odchod proběhl do konce měsíce, obejde se „bez dalších skandálů“.

„Panu Murínovi jsem jen řekl, že nemá mou důvěru, nikomu jsem nevyhrožoval. Žádné odvolání jsem nenavrhoval. Jen jsem konstatoval, že mám vážné a důvodné pochybnosti o jeho profesionální a morální integritě. Tyto pochybnosti můžu doložit dokumenty a informacemi,“ prohlásil. „K panu Murínovi nemám důvěru.“

GIBS: Murín si není vědom pochybení. Ve funkci zůstává

Podle Babiše měl na Murína do Strakovy akademie přijít od olomouckých žalobců podnět k blíže nespecifikovanému kárnému řízení. Tehdejší ministerský předseda Bohuslav Sobotka se jím ale údajně nezabýval.

Současně premiér Murína obvinil z toho, že měl podvést minulý kabinet, když počátkem loňského roku získal bezmála dvaapadesát milionů korun na nové příslušníky inspekce a ty údajně místo pořizování posil rozpustil do odměn.

„(Murín) sdělil, že došlo mezi ním a předsedou vlády k písemné komunikaci, ve které se ke svému jednání vyjádřil s tím, že se žádného protiprávního jednání nedopustil,“ reagoval Ivo Mitáček z kanceláře ředitele inspekce na Babišova slova o výhradách olomouckých žalobců. „Ředitel GIBSu nebyl nikdy kázeňsky trestán a nebylo s ním ani žádné kázeňské řízení do dnešního dne zahájeno.“

„Protože si ředitel GIBSu Michal Murín není ani nadále vědom žádných pochybení, tak ve své funkci nadále zůstává a výzvu k rezignaci odmítl,“ dodala inspekce. Murín současně požádal o slyšení před sněmovním bezpečnostním výborem a vystoupit by chtěl také před komisí pro kontrolu inspekce. Poslancům má v úmyslu předat informace, které se týkají Babišovy kritiky.

Babiš: Mé výhrady jsou k podivnému hospodaření

Napsal jsem dopis na ministerstvo financí a požádal jsem je o kontrolu, protože spravujeme peníze daňových poplatníků a je tady důvodné podezření, že na GIBSu se nehospodaří efektivně a transparentně.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

Hlavní výhrady má Babiš podle svých slov k finančním poměrům v instituci. „Je to můj podřízený a ptal jsem se ho na hospodaření,“ podotkl ministerský předseda. „Jsou důvodné pochybnosti, že se hospodaří špatně,“ dodal a prohlásil, že loňský audit varoval před možným porušením zákona o zadávání veřejných zakázek.

Na Generální inspekci (kterou označuje za produkt politické dohody mezi Věcmi veřejnými a Ivanem Langerem) proto chce Babiš vyslat kontrolu z ministerstva financí. O Murínovi hodlá jednat na sněmovním bezpečnostním výboru a kvůli situaci v GIBSu svolal na ráno 8. března i bezpečnostní radu státu, jíž se bude účastnit i nejvyšší státní zástupce.

Od Pavla Zemana ostatně na adresu šéfa GIBSu zaznívaly výhrady taky. „Mohu říci, že se s GIBSem dlouhodobě setkáváme, řeším s ním závady v postupu GIBSu a bohužel musím konstatovat, že některé závady jsou dlouhodobější a mají charakter systémového selhání,“ prohlásil tento týden Zeman.

Bartoš: Jde o účelové posilování pozic ANO ve státní správě

Sněmovní opozice ale vznáší pochyby nad tím, zda za Babišovou kritikou GIBSu nestojí ve skutečnosti úkol této instituce kontrolovat policii – a ta Babiše i jeho stranickou dvojku stíhá kvůli dotační kauze středočeské farmy Čapí hnízdo.

„S obavami sleduji vaši snahu o donucení ředitele GIBSu k odchodu,“ prohlásil při interpelacích šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Tyto kroky nelze nazvat jinak než jako další účelový pokus výměny vedoucích pracovníků ve státních institucích. I odborná veřejnost se oprávněně ptá, zda tyto personální čistky nejsou pouhým účelovým posilováním vaší politické strany a dosazováním spřízněných lidí do klíčových pozic ve státní správě.“

Doovládnutím médií a doovládnutím bezpečnostních a zpravodajských služeb se vždy a na celém světě dělaly státní převraty.
Helena Langšádlová
poslankyně TOP 09

Obdobně při interpelacích mluvila i poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová. „Učebnicovou ukázkou střetu zájmu je, když trestně stíhaná osoba má pravomoc zasahovat do bezpečnostních složek či složky, která bezpečnostní složky kontroluje. V takové situace se nyní nacházíte,“ vzkázala Babišovi. „Stín pochybnosti, že nečiníte z těchto důvodů (hospodaření), ale pro sebe jako trestně stíhaného člověka, tady vždycky bude.“

Jakoukoliv vazbu na případ Čapího hnízda ale Babiš odmítá. „Pan Murín tady vyvolal aféru a vybraní novináři mluví o souvislosti mezi GIBSem a Čapím hnízdem. Je to nesmysl. Nemá to nic společného. O Čapím hnízdě rozhoduje státní zástupce. Umíte něco jiného? Máte vůbec jiný program než Babiš a Čapí hnízdo? Strašná smůla, že jste se dostali do sněmovny,“ vzkázal TOP 09.