Interpol pátrání po Kurdovi nevyhlásil. Vláda chce vědět, proč byl zadržen, řekl Stropnický

Martin Stropnický v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Okolnosti zadržení kurdského politika Sáliha Muslima bude chtít vláda vysvětlit. V Interview ČT24 to řekl ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO). Interpol podle něj mezinárodní pátrání po Kurdovi dvakrát odmítl vyhlásit. Česká policie tak zřejmě jednala přímo na tureckou žádost.

Policie zadržela bývalého vůdce strany syrských Kurdů o víkendu. Turecko následně požádalo o jeho vydání. Muže viní z napojení na kurdské separatisty. Pražský soud ale Muslima do vazby neposlal. Přijal jeho slib, že se bude účastnit soudních jednání. Turecko následně Česko obvinilo z podpory teroristické organizace a poslalo i diplomatickou nótu.

„Reakci podobného typu jsme čekali,“ řekl v Interview ČT24 Stropnický. Česko podle něj navíc není jediným státem, který se v podobné situaci ocitl. Řada zemí na tom byla v nedávné minulosti podobně.

„Nabízejí nám dokonce nějakou součinnost nebo spolupráci v tom smyslu, aby nám řekli, jak se u nich potom vztah s Tureckem vyvíjel,“ uvedl ministr. Zmínil například Španělsko nebo Německo. U Rakouska po roztržce s Tureckem trvalo „vzájemné mlčení“ rok a půl, dodal.

„To ale nejsou důvody pro to, abychom sebemenším způsobem zasahovali do tohoto procesu. Pro mě je důležité, že se potvrdilo, že jsme právní stát a soudce rozhodl bez ohledu na to, jestli se to někomu bude hodit víc, nebo míň,“ zdůraznil Stropnický.

Ministr očekává, že nyní bude ze strany Turecka ještě chvíli probíhat verbální ostřelování. Nemyslí si ale, že by napětí mělo trvat dlouho: „Přes všechny tenze nejsme jediný stát, který má s Tureckem nějaký problém. Věřím, že se to časem srovná.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle původních informací zadržela policie Sáliha Muslima na základě toho, že po muži pátral Interpol. Turecko sice Interpol o spolupráci dvakrát požádalo, mezinárodní organizace to ale vždy odmítla.

Česká policie tak podle ministra zřejmě měla svoje informace, kvůli kterým Kurda zadržela. „Je to docela zásadní otázka, ale není na mně… Byla to ovšem nepochybně turecká žádost, která mohla mířit přímo na policii,“ řekl k důvodům zatčení.

Policie podle Stropnického údajně měla indicie, že v okolí Muslima hrozí nějaký útok: „Ať už na něj, nebo na jeho okolí. Detaily ale skutečně nevím. Nebyl jsem v úterý na bezpečnostní radě státu, která kvůli tomu byla svolaná, protože jsem byl v letadle.“ Věc podle ministra není uzavřená. „Budeme chtít jako celá vláda vědět, jak to přesně bylo,“ dodal.

Rozhodování o Nikulinovi Pelikánovi nezávidím

Sálih Muslim ale není první zadržený cizinec, kvůli kterému je na Česko obrácená pozornost. Spojené státy i Rusko požadují vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) nedávno serveru Aktuálně.cz řekl, že ho kvůli tomu kontaktoval prezident Miloš Zeman a žádal ho, aby Nikulina vydal do Ruska, ne do USA.

Nikulin je nyní v pražské pankrácké věznici. Podle Stropnického v takových případech záleží mimo jiné na tom, která strana požádala o vydání jako první. V případě Nikulina to byly Spojené státy. „Odstup, se kterým požádalo Rusko, nebyl úplně malý,“ podotkl.

Hodnotí se také, jak moc konkrétní člověk daný stát poškodil. „To je v případě Spojených států, pokud vím, poměrně značné. Na ruské straně jde o událost starou kolem osmi let a škodu v tisících korun… V každém případě stát, kterému nebude vyhověno, to bude považovat za újmu. Teď je potřeba situaci pečlivě zvážit, a to kolegovi (ministr Pelikán) nezávidím.“

Celý rozhovor na videu