Stopy slovenské vraždy v Česku: Policejní ochrana pro novinářku a Vadalova firma Na Příkopě

UDÁLOSTI: Kauza zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka má přesah i do Česka (zdroj: ČT24)

Po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka poskytla policie ochranu české novinářce Pavle Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku. České televizi potvrdila, že s Kuciakem spolupracovala na posledním článku o propojení slovenské politiky s kalabrijskou zločineckou organizací Ndranghetta. Italský podnikatel Antonino Vadala, který má podle textu vazby na slovenské politiky i italskou mafii, začal podnikat i v Česku.

Jána Kuciaka i s jeho partnerkou našla slovenská policie v neděli zastřelené v jejich domě. Nedlouho na to oznámil slovenský policejní prezident, že případ má jistý dosah do české republiky. Dosahů je ovšem více.

Stopa první: Policejní ochrana pro novinářku

Sedmadvacetiletý slovenský novinář pracoval na článku o propojení tamní politiky s kalábrijskou zločineckou organizací Ndranghetta. Pátrání zabralo rok a půl a blížilo se publikování textu. Ján Kuciak však nepracoval sám, spolupracoval s českou novinářkou Pavlou Holcovou – zakladatelkou Českého centra pro investigativní žurnalistiku, které policie po Kuciakově vraždě poskytla ochranu.

Příspěvek, který již novinář nestihl dokončit, nyní vydali jeho kolegové. „Ano, to, co vyšlo o půlnoci ve všech slovenských médiích a u nás na webu, to je ten poslední článek, na kterém jsme pracovali rok a půl dohromady,“ uvedla Holcová pro ČT. Blíže nechtěla věc komentovat.

Stopa druhá: Vadalův podnik v centru Prahy

Druhou stopou, která vede do Česka, je podnikání Antonina Vadala. Ten je podle Kuciakova posledního článku podnikatelem působícím na Slovensku s vazbami na politiku a italské podsvětí. Loni v listopadu zakoupil firmu, která sídlí v centru Prahy na exkluzivním místě – v ulici Na Příkopě. Fakticky ale v české metropoli nepodniká. Lidem pracujícím v domě, kde má sídlo, jméno firmy nic neříká.

Vadala společnost koupil od podnikatele Filipa Duška, který v téže budově provozuje například soukromou kliniku. „Jednalo se o společnost, která byla ekonomicky neaktivní a bez majetku, prázdná společnost. Měl jsem volbu ji nechat zlikvidovat, což bylo spojeno s náklady, anebo ji prodat za nominální cenu. Neznal jsem a neznám zamýšlené obchodní aktivity pana Vadaly s touto společností,“ uvedl podnikatel Dušek.

Proč Vadala firmu koupil, není jasné. Podle Jána Kuciaka je Antonino Vadala spojován s aktivitami italské mafie Ndranghetta. Na tu česká policie naposledy narazila před devíti lety. „Došlo ke spuštění akce s krycím názvem Porto. V této věci šlo o dovoz čínského zboží přes jeden přístav v Kalábrii. Hodnota zboží byla záměrně podhodnocována a následně mělo docházet k rozsáhlému krácení daní,“ uvedl mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Policie tehdy provedla razii v české firmě Oazasped sídlící v pražském hotelu Oaza. Šéfové firmy byli podezřelí, že prostřednictvím fiktivních faktur zajišťovali pro nezákonné transakce dokumenty.