Armádě dosluhují děla, místo modernizace chce ministerstvo pořídit nová

Události ČT: Armádě dosluhují děla, místo modernizace chce ministerstvo nové (zdroj: ČT24)

Armáda musí řešit zrušenou modernizaci 33 samohybných houfnic Dana za půldruhé miliardy. Nyní se počítá s nákupem 52 nových houfnic, ministerstvo však nechce nic uspěchat. Neshody na armádních tendrech už přitom mají i personální dopad – změní se náčelník generálního štábu.

Právě neshody na několika velkých vojenských tendrech mezi ministryní obrany v demisi Karlou Šlechtovou (nestr. za ANO) a náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem vedly podle některých vojenských odborníků k výměně na této pozici. Od května nahradí Bečváře, kterému končí řádný mandát, v čele generálního štábu Aleš Opata.

Otazníky ohledně výzbroje se vznášejí třeba nad českým dělostřelectvem. Původně armáda plánovala, že jako náhradu současných Dan, tedy Samohybných kanonových houfnic vzor 77 (neboli Děl automobilních nabíjených automaticky – DANA), nakoupí několik nových děl a zároveň některé Dany zmodernizuje. Zakázku na modernizaci Dan však ministerstvo obrany zrušilo.

Dany v původním provedení dosluhují. Je to patrné i z toho, že dělostřelecký pluk v Jincích jich může používat jen dvacet z 48. „Neustále dochází k závadám,“ zdůvodnil velitel dělostřelců Ivan Mráz.

Vojáci teď podle nových plánů chtějí do výzbroje 52 nových houfnic. Z rozpočtu je na to připraveno zhruba pět miliard korun. 

Nová děla by lépe propojila české dělostřelecké síly se Severoatlantickou aliancí. „Když se pořídí i nový systém řízení palby a propojíme do toho prvky radiolokace, meteorologie, geografie, které v současné době máme, dojde k zásadní změně,“ uvedl velitel 13. dělostřeleckého pluku Jince Ivan Mráz.

Ministryně obrany v demisi však dala najevo, že příprava nákupu ještě nějaký čas potrvá. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře odejde specifikace na nové dělo do poloviny března.

„Specifikace na nové dělo bude odevzdána na sekci vyzbrojování první nebo druhý týden v březnu, následně se rozběhne výběrové řízení,“ uvedl dosluhující náčelník Generálního štábu armády Josef Bečvář.

Pak by mělo následovat výběrové řízení, ministerstvo se ale také bude rozmýšlet nad cenou. „Budeme počítat, na kolik jedno dělo může vyjít, abychom peníze ze zrušené modernizace mohli započítat k nákupu více nových děl,“ uvedla Karla Šlechtová.

Velení armády se ale s ministerstvem obrany pře, kdo způsobil zastavení modernizace samohybných houfnic. „Na začátku letošního roku ministerstvo obrany vydalo stanovisko k tomu, že nadále nebude pracovat se společností, která připravovala modernizaci dělostřeleckých jednotek, tím pádem my jsme museli přehodnotit plány,“ tvrdí Bečvář.

Kromě zastaralé techniky má dělostřelecký pluk v Jincích další zásadní problém, a to je nedostatek vojáků, teď tu chybí jedna třetina mužstva.

Komplikace způsobil i odložený podpis kontraktu na osm mobilních radarů za téměř čtyři miliardy a odkládá se i nákup víceúčelových vrtulníků. Za dvanáct nových helikoptér plánovalo ministerstvo utratit dalších šest až dvanáct miliard korun.