Soud pustil Pancovou z vazby, za mřížemi ale ještě zůstane

Praha - Soudce Robert Pacovský propustil z vazby Kateřinu Pancovou, obžalovanou v kauze kolem exposlance Davida Ratha. Petra Kotta, který spolu s ní o propuštění z vazby také požádal, ve vězení nechal. Údajně hrozí, že by mařil proces například útěkem do ciziny. Na svobodu se ale Pancová ještě nedostane. Státní zástupce Petr Jirát podal proti rozhodnutí stížnost. O vazbě tak bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. U soudu dnes začalo vyslýchání svědků, které by mělo trvat až do října. Celkem jich je předvoláno 78. Jirát by měl v následujících dnech zveřejnit i hlavní pilíř obžaloby, tedy policejní odposlechy.

Podle soudu hrozí Kottovi a Pancové vysoký trest a na základě důkazů lze vznést podezření, že se skutky popsané obžalobou opravdu staly, naléhavost vazby ale s časem klesá. Pancovou z vazby pustil kvůli zdravotnímu stavu jejího otce, nestanovil ani žádnou kauci. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice by ale po propuštění musela odevzdat cestovní doklady a dvakrát týdně se hlásit probačnímu úředníkovi.

„Soud dospěl k názoru, že i u paní Pancové je dán vazební důvod útěkový, nicméně dodal, že je možné ho nahradit opatřeními, která uvedl. Já jsem opačného názoru,“ konstatoval žalobce Jirát. U Kotta a Pancové jde podle něj o závažnou trestnou činnost, kde v případě odsouzení hrozí vysoké tresty. „Důvod eventuelně uprchnout z republiky je tady dán, proto jsem podal stížnost,“ řekl České televizi. Podmínky, které musí Pancová v případě propuštění plnit, jsou podle Jiráta přísné. „Pokud ale někdo opustí republiku, tak už je plnit nemusí,“ podotkl.   

Pancová dosud strávila ve vazbě rok, tři měsíce a 17 dní

Pancová odůvodnila svou žádost o propuštění mimo jiné tím, že se výrazně zhoršil zdravotní stav jejího otce a potřebovala by se proto o něj starat. Spolu s Kottem uvedli, že je vazba neúměrně dlouhá a fyzicky i psychicky náročná. „Je těžko stravitelná pro chlapa, natož pak pro ženu,“ poznamenal Kott. Podle soudce ale u něj žádné výrazné změny v osobních poměrech nenastaly, z vazby ho proto nepustil. „Písemný slib se nepřijímá, vazba se nenahrazuje dohledem probačního úředníka,“ uvedl soudce. Kottův advokát Tomáš Sokol zatím stížnost zvažuje, nejprve se chce poradit s klientem. „Sportovně pojímáno je to 1:1, jinak jsem rád, že soud rozhodl alespoň ve věci paní Pancové,“ řekl ČT.     

O propuštění Pancové na svobodu bude ale muset rozhodnout ještě Vrchní soud v Praze. Ten naposledy před týdnem zamítl stejnou žádost u Ratha. Důvodem byla obava, že se může chtít skrývat před vysokým trestem. Podle mluvčího vrchního soudu Jana Fořta projedná soud případ zřejmě příští týden. Pokud stížnost žalobce zamítne, obeznámí hned věznici, která musí Pancovou okamžitě propustit. Vzhledem k tomu, že je příští týden v hlavním líčení v kauze Ratha přestávka, eskorta Pancovou zřejmě přepraví zpět do vazební věznice v Liberci, kde je od počátku. V pražské ruzyňské věznici pobývá pouze ve dnech projednání.

Jiří Peřina
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Po rozhodnutí o vazbách začal soud vyslýchat jednotlivé svědky. Jako první předstoupil vedoucí odboru investic ve Středočeském kraji Jiří Peřina, který se v rámci své funkce s Rathem pravidelně stýkal. Soudu řekl, že znal i Pancovou, Kotta jen od vidění. K rekonstrukci Buštěhradského zámku uvedl, že si není vědom, že by zde měly být uděleny nějaké provize. Zakázka podle něj byla výjimečná pouze tím, že byla drahá. „Na krajském úřadě k tomu docházet nemohlo, kontrola byla poměrně dost dobře nastavená i z pohledu spolupráce s regionálním operačním programem. Pokud k něčemu docházelo mimo úřad, o tom informace nemám,“ řekl České televizi.

V kauze kolem Davida Ratha je stíháno celkem jedenáct lidí. Čelí obvinění z korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky Ivany Salačové, které žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by v případě odsouzení mohla dostat nižší trest. Nejvyšší trest - 12 let hrozí Rathovi. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.