Češi v mrazech myslí na lidi bez domova. Nocleženek se prodaly rekordní čtyři tisíce

Mráz probouzí v Češích solidaritu. Kupují si ve velkém nocleženky – a poskytnou tak člověku bez domova noc v teple. Za poslední týden se jich prodaly rekordní čtyři tisíce. Od listopadu si lidé koupili celkem devět tisíc takových poukázek. Podle Armády spásy se díky extrémním mrazům Češi o lidi v nouzi více zajímají. Denně dostává dotazy, jak by mohli pomoci.

Českem se spolu s rekordní zimou šíří také solidarita. Sociální sítě jsou plné výzev ke koupi takzvané nocleženky. Ta za 100 korun zajistí člověku bez domova na mrazivou noc přístřeší. Za poslední týden si ji koupily čtyři tisíce lidí.

„Za tak krátkou dobu je to neuvěřitelné číslo,“ říká koordinátorka projektu Lucie Stejskalová. Nocleženky se začínají prodávat v listopadu. Od toho loňského se jich prodalo celkem devět tisíc.

V ceně jedné nocleženky je přespání, polévka s pečivem, teplý čaj a možnost provést osobní hygienu. Člověk, který poukázku uplatňuje, se také potká se sociálním pracovníkem, se kterým může svou situaci dále řešit.

Za projektem stojí Armáda spásy

Poukázku vytiskne vždy daná noclehárna a sociální pracovník ji pak předá člověku v nouzi. Noclehárny Armády spásy jsou v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Šumperku a Havířově.

„Za tento víkend jsme zaznamenali raketový nárůst zájmu nejen o Nocleženky, ale i o problematiku lidí bez domova obecně. Veřejnost si uvědomuje, jak náročné je pro člověka bez domova v těchto mrazech přečkat noc,“ uvádí Stejskalová.

Denně dostává Armáda spády dotazy od lidí, kteří se chtějí zapojit do pomoci lidem bez domova, ale neví jak.

Ostatní organizace, které bezdomovcům pomáhají, ale takový zájem neregistrují. „Mrazivé dny se na zájmu veřejnosti o pomoc lidem bez domova či jakékoliv jejich snaze o jejich podporu zatím nikterak neprojevily,“ tvrdí Ludmila Tomešová, zástupce ředitele Centra sociálních služeb Praha. Obdobně je na tom organizace Naděje nebo Arcidiecézní charita Praha.