Zeman popřál studentům, aby dopadli lépe než on

Praha – Prezident Miloš Zeman zavítal na slavnostní zahájení školního roku na anglicko-české gymnázium Amazon, kde studuje také jeho dcera Kateřina. V nadsázce shrnul své „hluboké“ znalosti z chemie, matematiky a dějepisu a s humorem popřál studentům, aby ve svém studiu dopadli lépe než on. Na otázku z řad studentů také dodal, že ve svém mládí poslouchal na protest proti dechovce a pop songům klasickou hudbu, aniž by ji ve svém adolescentním věku dokázal pochopit. Jinak se označil za milovníka švédské kapely ABBA.

Zeman s humorem studentům řekl, že si pro ně připravil dvouhodinovou promluvu, kde chtěl „rozvinout několik svěžích a neotřelých myšlenek“, jako že by se měli dobře učit, milovat své učitele a že škola brána poznání. „Pak jsem si uvědomil, že Albert Einstein měl trojku z fyziky…, proto jsem od této dvouhodinové přednášky upustil,“ dodala hlava státu.

Místo toho se rozhodl ve dvou minutách zprostředkovat mladým lidem, co si ze střední školy odnesl on sám. „Hluboce jsem se vzdělal v matematice a dodnes si pamatuji, že (a+b)2 = a2+2ab+b2. Hluboce jsem se vzdělal v chemii a dodnes si pamatuji, že kyselina sírová má zkratku H2SO4. A konečně hluboce jsem se vzdělal v dějepise, protože si dones pamatuji, že Marie Terezie vládla v letech 1740 až 1780. Všech těchto tří poznatků jsem ve svém životě mnohokrát s úspěchem využil, přeji vám, abyste dopadli lépe než já…,“ uvedl pro již se smějící studenty prezident Zeman.

Zeman německy nemluví, fandil Bohemians

„Především česky, to mně docela jde,“ reagoval také prezident na dotaz studenta, kolika jazyky umí hovořit. Dodal ale také slušnou ruštinu a průměrnou angličtinu. „Německy sice čtu, ale nechci prznit Goethův jazyk, proto raději s Němci mluvím anglicky,“ doplnil vzápětí.

Studenti vyzvídali také, zda prezident fandí některému z fotbalových klubů. Zeman se přiznal, že v mládí fandil Bohemians, ale to ho časem přešlo. V současnosti patří jeho fandovství národnímu týmu.

Studentům Zeman popřál úspěch

O něco později pak prezident promluvil ke studentům vstupujícím do maturitního ročníku. Doporučil jim, aby při výběru vysoké školy přemýšleli o potenciálním praktickém uplatnění zvoleného oboru. „Vybírejte si tedy, smím-li vám doporučit, především obory, kde budete šťastni ne jenom kvůli tomu, že absolvujete zajímavou vysokou školu, ale kde budete šťastni především proto, že děláte zajímavou a poptávanou práci,“ řekl studentům Zeman.

Jedna ze studentek se ho zeptala, jakou maturitní otázku z českého jazyka si Zeman při zkoušce z dospělosti vylosoval. „Přeceňujete fenomenálnost mé paměti, musel bych si vzpomenout, ale nemohu vyloučit, že to byl Karel Čapek,“ odvětil Zeman. Na závěr návštěvy prezident obdržel kytici vřesu z Vysočiny, kde má své venkovské sídlo.