Mynářův odhad: SPOZ získá ve volbách 10 procent. Kandidovat chce i Toman

Praha – Strana práv občanů Zemanovci (SPOZ) by mohla dostat v předčasných volbách 10 procent hlasů. Odhaduje to prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který byl hostem Otázek Václava Moravce (OVM). Podle něj SPOZ získá zřejmě i další ministry Rusnokovy vlády. Hovoří se o ministru pro místní rozvoj Františku Luklovi a ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi. Ten poté v OVM potvrdil, že o kandidatuře vážně uvažuje. Sám Mynář bude kandidovat jako lídr SPOZ ve Zlínském kraji. A nevylučuje, že na post kancléře před volbami rezignuje. Zatím to ale nepovažuje za příliš pravděpodobné.

Ještě na jaře Mynář tvrdil, že chce být „sympatický a odborný kancléř“. Teď zastává funkci státního úředníka a zároveň bude kandidovat za politickou stranu. „Kandidatura za Zemanovce je pro mě srdcová záležitost,“ prohlásil Mynář v OVM. Kancléř považuje za svou povinnost pomoci straně dostat se do parlamentu. Připomněl zároveň, že si po dobu kampaně vezme neplacené volno.

„Když kdysi kandidoval Jakl, stačil souhlas prezidenta a nikomu to nevadilo,“ poznamenal Mynář s tím, že ale svou rezignaci na post kancléře nemůže vyloučit, jen to nyní není příliš pravděpodobné. Právě SPOZ přitom prosazovala v Programu 300 v roce 2010 mravní kodex státního úředníka. 

Při neúspěchu ve volbách Mynář jako kancléř skončit nehodlá. V případě úspěchu ho ale prý čeká těžké rozhodování, zda zůstat kancléřem, nebo se stát poslancem. Obě varianty prý bude pečlivě zvažovat.

Předvolební billboard SPOZ
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

SPOZ získala v minulých parlamentních volbách 4,33 procenta hlasů. „Strana vznikla v únoru 2010, za tři měsíce práce to byl slušný - až nadlidský výkon,“ okomentoval výsledek Mynář s tím, že odhaduje zisk na 10 procent v říjnu. Strana prý udělá vše pro to, aby překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. „Jen malí lidé si kladou malé cíle,“ podotkl kancléř.

Spolupráce SPOZ s Dobešovým hnutím zřejmě nevyjde

Zemanovci jednají o společné kandidátce s hnutím Pro sport a zdraví exministra školství Josefa Dobeše. Strana se chce totiž na segment sportu víc zaměřit, jelikož jej považuje za podceňovaný. Mynář ale v OVM prohlásil, že toto partnerství pravděpodobně nevyjde. Nabídka hnutí Mynáře zklamala - problémem je i minulost exministra Dobeše.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24

Přeběhlictví? Ne, je za tím dobrá práce, říká Mynář

Zemanovci pomalu, ale jistě získávají na svou stranu řadu sociálních demokratů. To se týká třeba Palase, Drymla, Regece, Peciny či Koníčka. „Asi děláme svou práci dobře, proto sociální demokraty oslovujeme,“ prohlásil Mynář s tím, že třeba se senátorem Regecem šlo o dlouhodobé jednání o sportu, jelikož senátor byl ve straně nespokojen.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v tomto směru hovoří o přeběhlictví. Tomu se ale kancléř brání. „Měl by se spíš lidí ptát, co je ve straně trápí,“ myslí si Mynář. Ten počítá s posilou v podobě ministrů Rusnokovy vlády. Spekuluje se nyní o Luklovi a Tomanovi. Ani jedno jméno kancléř nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Zato Toman se ke své případné kandidatuře vyjádřil celkem jasně:

„Velmi vážně zvažuji kandidaturu za SPOZ. Nemohu to ale potvrdit, protože ještě probíhají některá jednání, nicméně je to velmi pravděpodobné. Stojí to na tom, aby organizace, která mě bude navrhovat, s tím celkově souhlasila a musíme si také vyjasnit, jaký bude podíl odborné práce a politické. Chtěl bych, aby mi velká část času zůstala právě pro odbornou práci,“ konstatoval současný ministr zemědělství v demisi. Kde by případně kandidoval, Toman už také naznačil. „Když se podíváte, kde jsem se narodil a kde jsem vyrůstal, tak to z toho pochopíte,“ řekl Toman. Narodil se přitom v Žatci – tedy v Ústeckém kraji.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Přeběhlictví je nutno odmítnout jako podvod na voličích. Zemanovci, kteří dlouhodobě na přebíhání senátorů staví, tím prokazují jak nedostatek slušnosti, tak malé sebevědomí.“

  • Sobotka věří, že voliči při svém rozhodování takové chování odmítnou.
  • Další odchody předseda ČSSD nečeká.

Mynář tvrdí, že zavedené politické strany jsou zakonzervované a jejich členům jde pouze o kariéru. SPOZ chce na svou stranu dostat další nestraníky. „Třeba ve Zlínském kraji jednáme s lidmi úspěšnými v komunálních volbách. Nejsme rychlokvašky, s lidmi jednáme minimálně rok,“ dodal Mynář. Přeběhlictví členů SPOZ proto nepředpokládá.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)