Mráz a sníh komplikují život řidičům, za neočištěné auto jim hrozí vysoké pokuty

Mráz útočí (zdroj: ČT24)

Jízda po silnicích vyžaduje kvůli mrazu opatrnost, nicméně zatím zůstávají sjízdné. Nedělní ranní teploty padaly i pod minus dvacet stupňů. Řidiči by však měli dbát na důkladné očištění vozidla od sněhu či námrazy. Jízda jinak nemusí být bezpečná, za což hrozí v Čechách i v okolních zemích nemalé pokuty, upozorňuje ministerstvo dopravy.

Většina krajů se probudila do mrazivého rána. Minimální teploty se v noci podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pohybovaly v průměru kolem minus 13 stupňů, ale například v Jizerských horách na Smědavě a na rašeliništi na Jizerce klesly teploměry pod minus 22 stupňů. Nejnižší teplota, minus 27,1 stupně, byla v Jelení v Krušných horách.

Kvůli silnému mrazu platí také pro celé území Česka výstraha meteorologů, kdy v nejchladnějších místech, tedy na Šumavě a v Jizerských horách,  můžou teploty klesnout i na mínus 30.

Hlavní komunikace na severu Čech jsou většinou holé a vymrzlé. Bez sněhu jsou i silnice nižších tříd v Ústeckém kraji. Na silnicích nižších tříd hlavně v oblasti hor v Libereckém kraji musí ale motoristé po sobotním sněžení počítat se slabou vrstvou nového ujetého sněhu. Teploty v Libereckém kraji se ráno pohybovaly od minus 17 do minus devíti stupňů.

V sousedním Ústeckém kraji je o něco tepleji. Většinou je jasno, bez srážek a fouká jen slabý proměnlivý vítr. I přes den se podle meteorologů udrží teploty na severu Čech pod bodem mrazu, maximálně vystoupají k minus třem stupňům, na horách bude kolem minus deseti.

Námraza a sníh působí potíže s elektřinou
Zdroj: ČT24

Jízda po silnicích v Moravskoslezském kraji vyžaduje také zvýšenou opatrnost. Na Frýdecko-Místecku jsou na nich zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, ve vyšších polohách Beskyd pak ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Bruntálsku jsou zbytky sněhu po pluhování nebo jsou silnice po chemickém ošetření mokré. Na Opavsku je ve vyšších polohách slabá vrstva nového sněhu, místy nesouvislá vrstva zledovatělého sněhu, fouká tam nárazový vítr a tvoří se sněhové jazyky.

Ostatní silnice jsou holé a mokré nebo vlhké po chemickém ošetření, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Pro těžké nákladní vozy zůstává na Frýdecko-Místecku uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Silničáři tam v kopcích nesmějí solit, protože silnice vede kolem nádrže Šance s pitnou vodou.

Někde napadl nový sníh, pozor na sněhové jazyky

V horských polohách Vsetínska napadl v noci na neděli nový sníh. Na vedlejších cestách tak leží ujetá sněhová vrstva do pěti centimetrů krytá posypem. Ostatní silnice ve Zlínském kraji jsou většinou holé a suché.

Podle silničářů leží na Vsetínsku v horských oblastech již v nižších polohách ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Napadlo zhruba pět centimetrů sněhu. Tvořit se navíc mohou sněhové jazyky a závěje. Silničáři nyní průběžně provádějí posyp a pluhování. Hlavní tahy okresu jsou naopak mokré po chemickém posypu.

Silnice Zlínska i Kroměřížska jsou podle správců cest holé a suché, v Malenovicích u Zlína hlásí dispečeři sněžení. Bez omezení by měly být také silnice na Uherskohradišťsku, i tam jsou cesty holé, suché a vymrzlé.

Ranní námraza při 0 °C při zemi v Bělé pod Pradědem
Zdroj: ‎Počasí ČT/Anna Neugebauerová‎

Také ve vyšších polohách regionu Žamberka se mohou tvořit sněhové jazyky. Fouká tam silný nárazový vítr, jak vyplývá z údajů krajských cestářů. Na Rychnovsku a Lanškrounsku jsou sjízdné s opatrností lesní úseky, kde zůstává zledovatělá vrstva sněhu krytá inertním posypem. Lokálně se mohou vyskytovat sněhové jazyky.

Teploty se zde ráno pohybovaly od minus 16 do minus devíti stupňů Celsia. S výjimkou Žamberecka a Náchodska fouká na východě Čech slabý vítr.

Na Olomoucku sněží

Sever Olomouckého kraje zasáhly sněhové přeháňky, na některých místech hlásí správci cest sněžení i nadále. Týká se to Jesenicka a Šumperska, ale i vyšších ploch Olomoucka. Obezřetní by měli být řidiči i kvůli kluzkým silnicím. Námraza hrozí v okolí Zábřehu na Šumpersku, ale i Ostružné na Jesenicku a na D35 u Olomouce.

Na vedlejších cestách Jesenicka leží podle dispečerů vrstva nového sněhu, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V regionu i nadále sněží. Se sněžením musejí řidiči počítat i na hlavním tahu přes Červenohorské sedlo. Na Šumpersku leží zbytky rozbředlého sněhu i na hlavních cestách, odklízení cest tam navíc komplikuje silný vítr.

Se sněhem na cestách musejí počítat řidiči také ve vyšších polohách Olomoucka. Na Šternbersku leží podle správců cest ujetá vrstva sněhu krytá posypem, na vedlejších cestách se kvůli silnému větru místy tvoří sněhové jazyky.

Stejně jako v sobotu by měli řidiči dbát na zvýšenou opatrnost i na estakádě kolem Prostějova, která může namrzat. Nebezpečí námrazy je také na 270. kilometru D35 u Olomouce. Na 288. kilometru D35 před Lipníkem nad Bečvou hlásí silničáři náledí, zvýšená opatrnost je namístě.

Kdo neočistí vozidlo od námrazy, riskuje pokutu

Očistění auta je nutné pro dobrý výhled, zákony to požadují nejen v Česku, ale i v zahraničí. V praxi to znamená, že si před vyjetím musí řidiči očistit všechna skla na vozidle i zadní a zpětná zrcátka, střechu vozu, návěs či vlek a sundat by měli i případnou čepici sněhu na kapotě.

Výše pokut za jízdu vozidlem nedostatečně očištěným od sněhu a námrazy v Česku a v okolních státech
Zdroj: BESIP

„Většina řidičů se naučila správně očistit své vozidlo od sněhu či námrazy a vyjíždí připraveni. Stále však někteří motoristé pro očištění vozu používají jen stěrače, což v zimních podmínkách nezaručuje dostatečný výhled a ohrožuje to ostatní na silnici,“ podotkl Tomáš Neřold, pověřený řízením oddělení BESIP ministerstva dopravy.

Pokud řidič vozidlo řádně neočistí, vystavuje se blokové pokutě až dva tisíce korun a sankci do 2500 korun ve správním řízení.

Poměrně přísné sankce mají i okolní evropské země. Podobně jako v Česku to platí i na Slovensku,  sankce je stanovena ve výši 60 eur (1520 korun).

V Německu je první varovná pokuta 25 eur (635 korun), kterou může policista uložit tomu, kdo vyjede se sněhem na karoserii vozidla. Pokud však zasněžené auto ohrožuje ostatní účastníky provozu, částka se zvyšuje na 80 eur (2030 korun) a navíc policista do doby odstranění zakáže další jízdu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ani v další časté zimní destinaci českých řidičů, v Rakousku, se policisté nerozpakují pokutovat řidiče se zasněženým vozem. Pokud kvůli neočištěnému autu dojde k nehodě se zraněním nebo k zablokování dopravy, může sankce být až do výše pět tisíc eur (126 800 korun). Tamní legislativa mluví o očištění všech oken, kapoty, střechy a dokonce i registrační značky.

Další alpská země, Švýcarsko, je v tomto ohledu ještě přísnější. Zde se považuje za očištěné vozidlo jen to, které má očištěno od sněhu a ledu kromě střechy, oken a kapoty i světlomety a zpětná zrcátka. Za nedodržení těchto předpisů vám hrozí pokuta až 200 CHF (4390 korun). 

obrázek
Zdroj: ČT24

Zima se vlády nad Českem podle meteorologů jen tak nevzdá

Počasí v Česku bude chladné i v následujících čtyřech týdnech. Nejstudenější bude hned ten nadcházející. Počátkem března se sice mírně oteplí, ale i tak bude chladněji, než je v této části roku obvyklé. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Období od 26. února do 25. března jako celek bude teplotně podprůměrné,“ uvedli meteorologové. Příští týden se průměrné teploty v důsledku přílivu velmi studeného vzduchu dostanou na hranici extrémních hodnot pro toto roční období. Nejnižší teploty se budou udržovat většinou pod minus deseti stupni, v některých dnech místy poklesnou až k minus dvaceti a i denní teploty zůstanou pod bodem mrazu.

„V dalších týdnech se sice postupně bude oteplovat, ale i tak se očekává, že se týdenní průměrné teploty budou udržovat až do třetí březnové dekády pod dlouhodobým průměrem nebo se k průměru jen přiblíží,“ předpovídají meteorologové.

obrázek
Zdroj: ČT24

Množství srážek v následujících čtyřech týdnech by mělo být spíše podprůměrné. „Z hlediska srážek se neočekávají velké odchylky, ve všech týdnech předpokládáme, že týdenní srážkové úhrny budou kolísat mezí průměrnými a podprůměrnými hodnotami,“ uvedl ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota v období od 26. února do 25. března v Česku je 2,7 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1987, kdy se v tomto období průměr dostal na minus 3,3 stupně. Naopak v roce 1990 se vyšplhal na 6,5 stupně, což je dosud nejvíce. Průměrný srážkový úhrn je 40 milimetrů.