Skauti bez zázemí. Jak junáků přibývá, nedostává se jim kluboven

Události: Skautů přibývá, těžko shání prostory pro klubovny (zdroj: ČT24)

Za poslední rok složily skautský slib v Česku dvě tisícovky lidí. Junáků je nyní o dvanáct tisíc více než před pěti lety. S rostoucím zájmem narážejí skautské organizace na své limity, personální i prostorové. Mnozí skauti se nemají kde scházet a klubovny mají často jen provizorní.

Schůze skautů z Modřic u Brna ohraničuje otravný rituál – před začátkem musí rozložit stoly a po ukončení je zase složit. V klubovně jsou jen provizorně. Město jim půjčilo místnost, kterou sdílejí s dalšími spolky.

„Nemůžeme si tady nic vymalovat, protože jak zahrádkáři, tak knihovna tu promítají na zdi. V minulosti tady probíhaly i volby, tak bylo opravdu nežádoucí, aby byl na zdi namalován třeba indián,“ smutní vedoucí oddílu Veronika Morongová.

Současná klubovna je pro modřické junáky již třetí za posledních sedm let. Stihli vystřídat faru, školu a teď budovu městského úřadu. Z pěti schůzek týdně museli Modřičtí jednu vypustit. Přitom potřebují prostor, k němuž by měli přístup nepřetržitě.

Klubovny hledá už i město

Do hledání vhodných kluboven se zapojilo i město. „Na základě jednání se skauty jsme oslovili některé brněnské organizace, například Teplárny Brno, jestli mají či nemají zbytné prostory, které by mohly nabídnout,“ uvedl brněnský radní Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Počet skautů v ČR
Zdroj: ČT24

Skautů přibývá. Před 5 lety jich bylo 48 tisíc, vloni už více než 60 tisíc. „V Brně jsou skautské oddíly, které nepřijímají už další nováčky. Dokonce vím o oddílech, které mají pořadník zájemců, kteří čekají, až se navýší kapacity,“ poznamenala mluvčí brněnských skautů Iveta Zieglová. V to doufají i děti z Modřic, které už se kvůli provizorní klubovně do místního oddílu nevešly.