Pro zavedení kuřáren je 113 poslanců. Zákon ale nechce mírnit ministr zdravotnictví Vojtěch

Události: Zavedení kuřáren by podpořilo 113 poslanců (zdroj: ČT24)

Pro zavedení kuřáren je napříč politickými stranami 113 poslanců. Návrh na změnu zákona, který předložil občanský demokrat Marek Benda, podepsalo 86 zákonodárců, dalších 27 České televizi potvrdilo, že by ho podpořili. Kuřárny přitom byly důvodem, proč v roce 2016 zákon neprošel napoprvé sněmovnou.

Podle návrhu Marka Bendy (ODS) by každá hospoda mohla mít odvětrávanou kuřárnu, do které by nechodila obsluha. Kouřit by se mohlo také v barech do 80 metrů čtverečních, kde se nevaří. „Je to pokus najít kompromis a nejít cestou naprostého restriktivního zákazu, který kuřáky vyhnal akorát na silnici,“ komentoval návrh jeho předkladatel.

O návrhu by poslanci mohli hlasovat na přelomu března a dubna. Jednotlivé kluby ale o případné podpoře zatím jasno nemají.

Normu nechce mírnit ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO). Předkladatelé od něj tak prý dostanou negativní stanovisko. „Zákon je účinný velmi krátkou dobu, tak si myslím, že nikdo nemůže svědomitě, zodpovědně a komplexně vyhodnotit jeho dopady,“ uvedl.

Loni padlo kvůli zákazu kouření 73 pokut

Takzvaný protikuřácký zákon začal platit loni 31. května. Kromě restaurací se vztahuje zákaz kouření na všechny veřejnosti volně přístupné vnitřní prostory. Platí taky pro zdravotnická zařízení, školy a dětská hřiště. Kuřáci si nezapálí ani v kinech, divadlech nebo zoologických zahradách.

Ten, kdo zákon poruší, může dostat pětitisícovou pokutu. Provozovatelé prostor, kterých se norma týká, pak až dva miliony korun a zákaz činnosti. Za porušování zákona udělili loni hygienici 73 pokut.

Kouření omezují i další země EU. V Rakousku se bouřilivě diskutuje

Kouření ve veřejných prostorách alespoň částečně omezují všechny země v Evropě. V řadě z nich ale pro restaurace, kavárny a bary platí výjimky. Někde se zákaz vůbec nevztahuje na menší provozovny, případně se mohou rozhodnout, jestli se v nich bude kouřit nebo ne. Jinde musí být prostory pro kuřáky oddělené nebo mohou zřídit uzavřené kuřárny.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU (stav k 31. 5. 2017)
Zdroj: ČT24

Výjimky ze zákazu kouření v restauracích a barech jsou zatím například také v Rakousku, které je podle statistik na třetím místě v počtu kuřáků v Evropské unii. Od května tam měl začít platit zákon, který by kouření zakázal úplně. Vláda ho ale na popud krajně pravicových Svobodných stáhla. S tím nesouhlasí rakouská lékařská komora, a proto spustila petici, která na zavedení plošného zákazu kouření trvá. Podepsalo ji už 340 tisíc lidí.

„Musíme chránit naše lidi, naši populaci před tím, aby onemocněla. Víme, že zákaz kouření (v jiných zemích) skoro okamžitě zdraví lidí zlepšil,“ uvedl prezident vídeňské lékařské komory Thomas Szekeres.

Autoři petice spoléhají paradoxně znovu na Svobodné, kteří Rakousku slibují posílit přímou demokracii. Lékaři věří, že statisíce podpisů prozrazují, po čem hlas lidu opravdu volá. Počet podpisů už nyní stačí na to, aby se peticí zabýval parlament. Sílí také hlasy požadující referendum, které by spor rozhodlo. Podle šéfa Svobodnách Heinze-Christiana Strachea se ale hlasovat může nejdřív za tři roky, kdy mají začít platit nová pravidla o referendu.