„To je zajímavé,“ reagoval při zatčení vylekaný Rath na peníze v krabici

Praha – U Krajského soudu v Praze došlo na přehrávání očekáváného videozáznamu ze zadržení exposlance a bývalého hejtmana Davida Ratha. Veřejnost mohla poprvé vidět jeho reakci při zatýkání, kriminalistů se lekl. Po zadržení působil nervózním dojmem. Zasahujícím policistům tvrdil, že v krabici, kterou nesl v tašce, má víno. Když ji ale policista rozbalil, byla po okraj naplněna bankovkami. Podle spisu šlo o sedmimilionový úplatek. Sám Rath to odmítá a tvrdí, že byl v šoku, když viděl peníze místo vína.

„Já jsem si odnášel krabici s vínem. Předtím, než krabici otevřela policie, jsem do ní nenahlížel, neotevíral jsem ji. Nevím, jak se tam dostaly peníze, co je to za peníze, kdo je tam dal, proč je tam dal,“ zopakoval Rath několikrát u dnešního hlavního líčení. „Na krabici, na přelepkách, na penězích, nikde nejsou moje otisky,“ zdůraznil.

Tři kriminalisté na videozáznamu čekali na Ratha za rohem domu v Rudné u Prahy 14. května krátce po 20:00 hodině. Rath se v domě setkal k tehdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a jejím přítelem Petrem Kottem. Když vyšel, nesl v rukou tašku a přes rameno brašnu. Kriminalisté na něj z boku promluvili a Rath se jich lekl. Při prohlídce tvrdil, že má peníze pouze v peněžence, když se ho ptali, co nese v krabici, odpověděl: „Mám zato, že víno.“

Rath před soudem o prvních pocitech při zatýkání: „Nejdřív jsem myslel, že mě někdo přepadl, pak že to jsou novináři, protože měli kameru. Až pak vyšlo najevo, že to jsou policisté.“

Kriminalista pak před Rathem zamířil kamerou na krabici a nahoře rozřezal a otevřel. „To nebude víno,“ odpověděl mu policista, když viděl, že je krabice na šest láhví alkoholu až po okraj plná bankovek. „To je zajímavé,“ odvětil na to Rath.

David Rath v policejním autě
Zdroj: Tomáš Jůnek/ČTK

Bývalý hejtman se u soudu ohradil, že téměř dvacet minut neměl krabici pod dohledem a nesledoval policejní postup. Naznačil, že s krabicí mohli kriminalisté mimo jeho pozornost manipulovat. Z videozáznamu je ale zřejmé, že policie ji rozdělala krátce po zadržení a i dále byly zabavené věci v Rathově blízkosti.

Velitelka zásahu mu oznámila podezření z přijetí úplatku v souvislosti s veřejnou zakázkou pro stavební firmu Konstruktiva Branko. Rath kroutil hlavou, že tomu nerozumí. „O tom si popovídáme později,“ odpověděla kriminalistka.

Rath si vyslechl, že je zadržen bez předchozího souhlasu státního zástupce, protože věc nesnesla odkladu. Policistka pak žalobci telefonovala, že zatkla poslance a je nutné obeznámit šéfku sněmovny. Rath se ohradil, že má imunitu. Na to mu kriminalistka řekla, že je zadržen ihned po spáchání trestného činu, a proto tomu nic nebrání.

Policistka mu také řekla, že podle ní jsou všechny tři důvody pro vzetí do vazby - hrozí útěk a skrývání, mohl by ovlivňovat svědky a také pokračovat v trestné činnosti. Balení a zapečeťování důkazů Rath sledoval opřený o dveře garáže s rukama v kapsách.

Rathův obhájce Adam Černý: „Každý, kdo video viděl, se mohl přesvědčit, že doktor Rath žádnou krabici nebránil. Řekl: 'Vše dobrovolně vydám, vezměte si, co chcete.'“

Popírám, odmítám, neuplácel jsem, znělo od Kovandy u soudu

Soud vyslechl také posledního z 11 obžalovaných, Václav Kovanda popřel předání úplatku za vítězství v zakázce na rekonstrukci Gymnázia Hostivice. Manažer firmy Pohl odmítá vinu stejně jako ostatní obvinění, jediná podnikatelka Ivana Salačová se k účasti na korupci přiznala.

„Odmítám, že bych byl členem organizované skupiny,“ prohlásil Kovanda u soudu. Počáteční dokumentace k zakázce byla prý naprosto v pořádku. Soudce Robert Pacovský se Kovandy vyptával hlavně na schůzky se Salačovou. Vyslýchaný manažer jí podle svých slov žádnou hotovost v souvislosti s opravou školy nepředával. Obžaloba pro Salačovou navrhuje za její přiznání pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest.

Dřívější výpovědi Salačové popisují ovlivňování zakázky na opravu gymnázia a zámku Buštěhrad. Vítěz soutěže měl být dopředu domluvený, ostatní firmy měly jen za úkol dělat v tendru „křoví“, aby na první pohled splňoval kritéria. Advokáti ostatních obžalovaných, kteří shodně obvinění odmítají, se snaží Salačovou znevěrohodnit.

Obžaloba označuje za organizátory manipulací někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele, exposlance Petra Kotta. Rath pak měl o všem vědět a dostával podíly z úplatků. Salačová s Kovandou dali podle obžaloby Pancové s Kottem 2,8 milionu korun za upravenou obchodní soutěž. Podíl 200 tisíc korun dostala údajně také slovenská podnikatelka Lucia Novanská, která hostivický tendr pořádala za společnost Erinyes. Ze zakázky za zhruba 30 milionů korun měla firma Pohl podle Jiráta čistý zisk 1,3 milionu.

Vydáno pod