Za byt v pražské vile platila exředitelka SZÚ 960 korun měsíčně. Včetně poplatků

Události: Bydlení za hubičku se netýká jen exředitelky SZÚ (zdroj: ČT24)

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), v jejímž důsledku rezignovala dosavadní ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová, kritizovala mimo jiné i příliš levné bydlení pro zaměstnance. Sama Sosnovcová platila nájem jen 960 korun měsíčně včetně všech poplatků. O směšně nízkých cenách bydlení pro některé vysoce postavené zaměstnance se však mluví i v souvislosti s dalšími úřady a ministerstvy.

Na rozhraní pražských čtvrtí Vinohrady a Vršovice se nachází areál zdravotního a lékového ústavu. Z druhé strany je vilová čtvrť, kde stojí dům se čtyřmi byty. Za jeden z nich o rozloze 53 metrů čtverečních platila Jitka Sosnovcová 960 korun měsíčně včetně všech poplatků. Podle NKÚ to nebyla odpovídající částka, ostatní zaměstnanci navíc za menší byty platili vyšší částky.

Ústav má obytné domy na dvou adresách s byty o velikosti od 18 do 53 metrů čtverečních. Zaměstnanci platili nájem od jednoho do pěti tisíc.

Generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka podotýká, že cenu ovlivňuje celá řada faktorů, jako je třeba stav bytu. „Podle našich cenových map se tady dá padesátimetrový byt sehnat v rozpětí 9 až 15 tisíc měsíčně,“ dodává k lokalitě.

Bývalá ředitelka SZÚ České televizi vyjádření neposkytla. Už v pondělí ale uvedla, že podle ní nájem odpovídal. Po výtkách kontrolorů ale ceny ústav zvýšil, v případě jejího bytu o 4 tisíce.

Ústav nyní čeká výběrové řízení na nové vedení. „Musí tam přijít člověk, který bude krizovým manažerem. My sami tam pošleme vlastní kontrolu a budeme požadovat nápravu, ať už jsou to veřejné zakázky, nebo nájmy,“ slibuje ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Půl druhého tisíce měsíčně za byt v centru Prahy

Za levné bydlení byli dříve kritizováni také generální ředitel finanční správy Martin Janeček a tehdy ještě náměstkyně ministra financí Alena Schillerová, která nyní v demisi resort sama řídí. Oba měli služební byty na finančním ředitelství v centru Prahy, Janeček platil za garsonku měsíčně 1500 korun.

Martin Janeček
Zdroj: ČT24

Martin Janeček bydlení v Lazarské ulici dál využívá, v současnosti však platí o tisícikorunu víc. „Generální ředitel platí za bydlení na ubytovně GFŘ 2464 Kč měsíčně, což je v souladu s vnitřními předpisy a rozpočtovými pravidly,“ uvedlo ředitelství pro ČT.

Ministryně v demisi Alena Schillerová se již z adresy v centru Prahy odstěhovala, předtím za byt s dispozicí 1+1 platila 5000 korun měsíčně. „Já bych chtěla zdůraznit, že to jsou ubytovny. Ministerstvo financí disponuje celou řadou ubytoven a tam se stanovují částky podle určitých parametrů,“ uvedla. Stanovení cen jen podle Schillerové odpovědností samotného Generálního finančního ředitelství. I tento resort ale chystá kontroly.