Klaus: V těchto volbách kandidovat nebudu

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus nebude v předčasných volbách do sněmovny kandidovat. Oznámil to na svém webu. O jeho návratu do politiky se v posledních dnech hojně spekulovalo. Klaus přiznal, že se možností opětovného vstupu na politické kolbiště „vážně zabýval“ a že rozhodování bylo „dlouhé a bolestné“.

„Po velmi intenzivní práci a desítkách schůzek a jednání jsem zjistil, že v krátkém čase, který do voleb zbývá, lze sice vytvořit volební subjekt, který by určitým způsobem mohl uspět, ale nesplňoval by představy, s nimiž se v politice pohybuji, a který by i při případném volebním úspěchu mohl v politice dlouhodobě standardně působit. Proto jsem se – po dlouhém a bolestném rozhodování – rozhodl v těchto volbách nekandidovat,“ uvedl Klaus.

Exprezident poděkoval Janě Bobošíkové, ve které „našel největší ochotu hledat řešení, které by mohlo integrovat velmi různorodou skupinu lidí obdobně cítících vážnou situaci naší země a tragický stav naší politické scény“. Právě šéfka Suverenity s Klausem v posledních dnech na téma návratu do politiky jednala. „Snaha promluvit v předčasných volbách rozhodně nekončí. Chceme ve volbách uspět i bez kandidatury Václava Klause,“ prohlásila Bobošíková.

Klaus také deklaroval ochotu pomoci ve volbách jiným stranám, které budou kandidovat. Místopředseda ODS Jiří Pospíšil doufá, že by se tímto krokem mohly obnovit dobré vztahy mezi bývalým prezidentem a ODS. „Nemyslím si, že by se Václav Klaus měl aktivně vrátit do ODS, ale jako zakladatel strany a její ideový tvůrce by mohl a měl s ní komunikovat. Považoval bych to za správné a doufám, že taková situace nastane,“ řekl ČT24 Pospíšil. Rovněž úřadující předseda ODS Martin Kuba Klausovo rozhodnutí označil za moudré. „Chci ocenit jeho přístup, který nebude drolit hlasy na pravici,“ uvedl Kuba.

Jiří Pospíšil, místopředseda ODS

„Zatím jsme o tom nejednali. Osobně si ale dovedu představit, že by Václav Klaus, pokud bude mít zájem, kandidoval v čele kandidátky do Evropského parlamentu.“

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana Klausovo lavírování s návratem ani jinak dopadnout nemohlo. Domnívá se totiž, že nynější boj o vstup do sněmovny by byl do jisté míry sestupem, vzhledem k tomu, že byl Klaus deset let nejvyšším ústavním činitelem v zemi. „Je velmi zřetelné, že Václav Klaus bude českou politiku nadále ovlivňovat, byť ne tím, že by kandidoval,“ myslí si Hartman. Podle komentátora bude Klaus na veřejnost působit v médiích, neboť jeho názory sdělovací prostředky reflektují.  

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal rozpuštění sněmovny. Zeman zároveň vyhlásil datum konání voleb na poslední říjnový víkend. Lidé půjdou k urnám v pátek 25. a v sobotu 26. října.