Jak pomoci bezdomovcům? Vláda má plán plný nadějných opatření

Praha – Rusnokův kabinet v demisi se jako vůbec první vláda hlouběji zabýval řešením narůstajícího počtu bezdomovců a jejich zpětným začleněním do společnosti. Vláda schválila koncepci, která obsahuje nástin základních opatření v bydlení, zdravotní péči a sociálních službách, které by stát měl podniknout do roku 2020, aby vyloučeným lidem pomohl. Reálně prý ztráta domova v Česku hrozí až 100 tisíc lidem.

„Bezdomovectví je sociální fenomén, který u nás narůstá s tím, jak dochází k určitým těžkým sociálním situacím v jistých typových skupinách populace,“ uvedl ministr práce František Koníček. Za nejvíc postiženou skupinu považuje zejména osoby starší 60 let. 

Součástí koncepce jsou i návrhy na různá opatření, která by měla riziko ztráty střechy nad hlavou snížit. Lidem, kteří přišli nebo mohou přijít o bydlení, by tak v budoucnu pomohly třeba nové dávky. Opatření by také měla směřovat k dostupnosti bydlení, lepšímu přístupu ke zdravotní péči a lepší koordinaci všech hráčů, kteří se touto tématikou zabývají. Bezdomovci by také mohli využívat chráněné bydlení, díky kterému by se měli vrátit do běžného života, nebo speciální ordinace. 

Bezdomovec v pražské tramvaji
Zdroj: Gérard Gratadour/ČTK

Podle expertů je v pomoci nejdůležitější právě co nejdřív zajistit bydlení. Ověřit to má podle koncepce tříletý projekt, odstartovat má nejpozději začátkem roku 2015. Má sledovat, jak si samostatné bydlení udrží ti, co se dostali z ulice. 

Trend na Západě: Bezdomovectví jako dobrovolný životní styl  

První koncepce zabývající se sociálním vyloučením vznikala v úzké spolupráci i s jinými rezorty a s Úřadem vlády. Bezdomovců je podle současných statistik v České republice až čtyřicet tisíc ať už zjevného, či skrytého typu. „Kromě toho existuje třetí kategorie potencionální bezdomovectví, kde odhadujeme četnost až kolem sto tisíc osob,“ upozornil ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Jeden ze squatů, kde se zdržují bezdomovci
Zdroj: ČT24

Koníček pak rozdělil formy bezdomovectví do čtyř skupin podle rychlosti, s jakou k sociálnímu vyloučení dojede. Prvním typem je dlouhá trajektorie, kdy se lidé do sociálně vyloučeného prostředí již rodí. Krátká trajektorie má naopak svůj původ ve ztrátě zaměstnání a sociálních kontaktů. Třetí trajektorie vychází ze špatné zdravotní situace. Poslední typ - bezdomovectví jako volba - sice u nás tolik rozšířen není, v Evropě a především na Západě si svou popularitu již získal.

Sociální bydlení pro potřebné v Česku zatím neexistuje. Předchozí Nečasova vláda počítala s tím, že model do konce roku navrhne. Podle Koníčka úkol trvá a pracuje na něm i jeho resort s ministerstvem pro místní rozvoj. Dnes schválená koncepce boje proti bezdomovectví s úpravou počítá. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka avizoval, že pokud sociální demokracie uspěje ve volbách, je připravena s problematikou bezdomovectví bojovat. 

Inspirace z Rakouska:

V roce 2015 má ministerstvo práce se zástupci jiných resortů posoudit možnosti zavedení nových dávek pro bezdomovce a ohrožené ztrátou bydlení. Návrh počítá i s možností úpravy exekucí. Autoři se inspirovali projektem z Vídně. Pokud tam hrozí kvůli exekuci vystěhování, musí soud před zahájením řízení informovat sociální úřad a vyžádat si návrh řešení situace. Třem čtvrtinám dlužníků se tak v rakouské metropoli podařilo bydlení udržet. Víc má být i protidluhového poradenství. Do dvou let by měla také vzniknout opatření k oddlužení nejchudších lidí, kteří přišli o byt a na osobní bankrot nedosáhnou.