Nelegální anabolika jsou v Česku stále dostupnější. Většinou se objednávají z Číny, míří do fitcenter

Do Česka loni zamířil rekordní počet zásilek s nelegálními anaboliky. Celníci je zachytili na pražském Letišti Václava Havla. Většina z více než osmi desítek balíčků pocházela pravděpodobně z Číny. Zdraví nebezpečné látky měly skončit hlavně mezi návštěvníky fitcenter. Za rostoucí dostupností anabolik v Česku může podle Národní protidrogové centrály hlavně rozmach internetového obchodu a ekonomický růst země.

Zaměstnanci Celního úřadu Praha Ruzyně loni odhalili celkem 85 zásilek obsahujících nelegální anabolika. Oproti roku 2016 jde o víc než 40procentní nárůst. Českou televizi o tom informovala mluvčí úřadu Šárka Miškovská. Nebezpečná anabolika se celníkům podařilo zadržet při běžných kontrolách zásilek a za pomocí rentgenu. Letos zatím mají takových případů devět.

„Nárůst zadržených zásilek obsahujících anabolické steroidy dle našeho názoru souvisí především s rostoucí kupní silou občanů ČR a dále pak s rozvojem obchodu na internetu,“ uvedla vrchní komisařka Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Právě internetové obchody hrají při šíření těchto přípravků klíčovou roli. Dostat se k nelegálním látkám díky nim není pro Čechy v současnosti nijak složité. „E-shopy, provozované v mnoha jazykových mutacích a hostované v oblastech s potenciálem nízké vymahatelnosti práva, nabízejí širokou nabídku anabolických steroidů,“ vysvětlila Kudláčková.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Kupce, kteří si do Česka nelegální látky objednávají, je možné rozdělit do dvou skupin. Podle Kudláčkové se buď jedná o samostatné uživatele, nebo o obchodníky s těmito přípravky. Ti si zpravidla nechají anabolika dovézt do jiné země Evropské unie, a aby se vyhnuli celní kontrole, do Česka je přepraví po zemi.

Anabolické steroidy jsou dostupné zejména ve fitcentrech, kde si je někteří lidé spojují se zdravým životním stylem. České televizi to potvrdil i Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR. „Počet uživatelů je v různých fitcentrech dlouhodobě vysoký. U závodních kulturistů je to zneužívání obrovské,“ uvedl.

Dealeři z řad trenérů a výživových poradců

Z tohoto prostředí se také obvykle rekrutují dealeři, a to především z řad trenérů nebo výživových poradců. Kudláčková v této souvislosti upozornila, že klienti jejich doporučení a nabídku často přijímají nekriticky.

Většina nelegálních anabolik se do Česka dováží pravděpodobně z Číny. „Důsledkem je užívání látek, které jsou svým charakterem léčiva, ale jako léčiva nejsou na území Česka registrované. Není tak u nich zaručena kvalita, účinnost ani bezpečnost,“ dodala Kudláčková.

Nebezpečný hormon DHEA

Nelegální anabolické steroidy přitom mohou uživateli přivodit celou řadu zdravotních problémů. Například větší dávky steroidního hormonu DHEA – tedy Dehydroepiandrosteronu, na který celníci při kontrolách narážejí nejčastěji, může způsobit agresivitu nebo poruchy spánku a růstu. Dále také akné, problémy s játry či vypadávání vlasů.