Výjimečně teplou zimu zchladil únor. S koncem týdne bude mrznout všude a pořád

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Teploty se nad ránem v celém Česku usadily bezpečně pod nulou. I v pražském Klementinu nebo v Plzni bylo více než stupeň pod bodem mrazu. Přes den sice teploty v části republiky ještě vystoupí nad nulu, ale v příštích dnech tomu tak bude stále řidčeji. Do neděle by se mělo ochladit natolik, že by celá země mohla prožít tzv. ledový den, kdy teplota nad nulu vůbec nevystoupí. Velké sněžení však meteorologové neočekávají.

Český hydrometeorologický ústav upozornil počátkem února, že se zima zatím vyvíjela tak, že na několika měřicích stanicích včetně Prahy-Klementina, Ústí nad Labem – Vaňova či Děčna do té doby – tedy během prosince a ledna – nenastal ani jeden ledový den. Že by nebyl ani jeden den, během kterého teplota nevystoupila nad nulu, se nestalo ani během velmi teplé zimy před čtyřmi lety, stalo se to pouze v polovině 70. let. Nakonec ale na něco takového nejspíše nedojde ani letos.

Již minulý týden sice teploty poklesly a pohybovaly se kolem nuly, ale pátek přinesl mírné oteplení. To by se v tomto týdnu již opakovat nemělo. Má být naopak čím dál chladněji.

Již v pondělí brzy ráno mrzlo v celé zemi, v úterý nad ránem rovněž. Nejchladněji bylo v Jelení (minus 18 stupňů Celsia), nejtepleji v Plzni (minus 1 stupeň). Během dne teploty ještě vystoupí většinou na minus 1 až plus 3 stupně Celsia. „V Polabí může být tepleji, a to dokonce až 5 stupňů,“ upozornila ovšem meteoroložka Zuzana Krejčová.

V dalších dnech však budou teploty klesat a v neděli by již mohlo celý den mrznout v celém Česku. Maxima by se měla pohybovat mezi nulou a minus 4 stupni Celsia, a pokud by to náhodou „nevyšlo“ v neděli, mohou reparát provést dny následující, kdy by mělo být ještě chladněji.

Počasí 20.–27. 2.
Zdroj: ČT24

S chladnými dny půjdou ruku v ruce také chladné noci a rána. V noci na pátek by mohlo být až minus 14 stupňů a podobně chladno bude i v nocích následujících. A jestliže jsou v předpovědi teploty pod minus deseti, obvykle to znamená, že v mrazových kotlinách, jako je Jezerní slať nebo Jizerka, se ochlazuje i několikanásobně. Když se v polovině minulého týdne mělo v noci ochladit zhruba na minus deset, klesaly na Šumavě teploty hluboko pod minus 20 stupňů – na Jezerní slati bezmála na minus 30.

I když se ten, kdo má rád zimu s pořádnými mrazy, může těšit na nadcházející dny, příliš velkou radost neudělají těm, kdo doufají také v pořádnou sněhovou nadílku. „Sněžení by mělo být jen výjimečné. Často se dočkáme i slunečné oblohy,“ přiznala meteoroložka. Pokud se tedy Praha nebo Ústí nad Labem, kde v prosinci a lednu nezaznamenali žádný ledový den, nakonec celodenního mrazu dočká, zůstává nejisté, zda se dočká i celodenní sněhové pokrývky.