Rychetský: Okamura se nikdy neměl stát místopředsedou sněmovny

Rychetský v OVM: Okamura se nikdy neměl místopředsedou sněmovny stát (zdroj: ČT24)

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Otázkách Václava Moravce (OVM) řekl, že bylo chybou jmenovat předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru místopředsedou sněmovny. Jeho odvolání z funkce bude požadovat část poslanců na nejbližší schůzi dolní parlamentní komory, která začne 27. února, za Okamurovy výroky o táboře v Letech. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se však obává, aby nebyly jen záminkou pro vynucení odchodu nepohodlného politika.

Když šéf SPD v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb, nenechaly reakce na sebe dlouho čekat. Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holocaustu. Lidovci Okamuru chtějí kvůli jeho výrokům odvolat z vedení sněmovny. Podporu jim vyjádřili Starostové a TOP 09, poslancům ČSSD doporučí stejný postoj i předseda sociální demokracie Milan Chovanec.

Okamura se později omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

„Ne jenom tato slova, ale všechna slova, na různých sociálních sítích, které Tomio Okamura a další představitelé jeho strany v posledních letech vyslovili, vzbuzují v celé civilizované Evropě přinejmenším alarmující signál, co se to v České republice děje,“ uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. 

„Vyzval jsem pana Okamuru, aby zanechal výroků, které mě velmi zraňovaly a zejména zraňovaly pozůstalé po obětech,“ připomněl další host OVM, ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán. Zda ale bude hlasovat pro Okamurovo odvolání, Pelikán nepotvrdil.

Podle Pelikána nejde o významný post. Je to post ústavní, oponuje Rychetský

„To záleží, jak se to celé vyvine, jak bude dál ty věci komentovat. Připadá mi, že odvolání je zneužití tématu k odvolání člověka, kterého chtějí tak jako tak odvolat,“ uvedl Pelikán s tím, že si nemyslí, že by post místopředsedy sněmovny byl významný.

„Je to funkce ústavní a reprezentující naši republiku,“ oponoval Rychetský. A ten považuje za chybu, že byl Okamura do funkce vůbec dosazen. „Tomio Okamura se ani neměl místopředsedou sněmovny stát. V jiných zemích by se všechny ostatní demokratické síly spojily a v žádném případě by jej do takové funkce nezvolily,“ řekl Rychetský.

„S tím souhlasím a musím říct, že mě mrzí, že se to po volbách nestalo,“ zareagoval Pelikán, který však sám hlasoval pro jmenování šéfa SPD předsedou sněmovny. „Okamuru jsem volil do funkce sněmovny ale proto, že ostatní demokratické strany nás nechaly na holičkách a odmítly s námi kooperovat tak, aby vůbec sněmovna byla sestavená,“ argumentoval Pelikán

„Do této funkce byl zvolen parlamentem demokraticky v tajné volbě člověk, jehož veřejně prezentované názory jsou skutečně xenofobní, rasistické, neonacistické a to nemluvím o populismu, kdy sami představitelé neví, jak by to chtěli realizovat, jsou to jen slova určená voličům, protože jsou líbivá,“ dodal Rychetský.

Už dříve lidovecký návrh na odvolání Okamury za jeho výroky podpořil šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Kladně se k návrhu staví také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který ale zároveň upozornil, že bez podpory alespoň části hnutí ANO návrh nebude úspěšný.

Svět nejde redukovat na otázku ano ne

Rychetský s Pelikánem v nedělních Otázkách Václava Moravce diskutovali také o návrhu na zavedení obecného referenda, který předložila SPD.

Podle Rychetského by se sněmovní strany měly nejprve zabývat tím, k jakým otázkám vůbec bude možné referendum vypsat, až potom začít debatovat o parametrech hlasování, jako je počet podpisů potřebných pro svolání referenda. Předseda Ústavního soudu v této souvislosti podotkl, že podle něj by se nemělo hlasovat například o znění zákonů.

„Dovedu si představit, že lid rozhodne v referendu, o čem má parlament jednat, ne o tom, jaký má být výsledek, ale co chce národ projednat,“ řekl Rychetský v OVM.

„Líbí se mi belgický model, kde když parlament odhlasuje změnu ústavy, je za trest rozpuštěn a změna ústavy začne platit až ve chvíli, pokud ji nový parlament potvrdí,“ dodal Rychetský.

„Svět nejde redukovat na otázku ano ne,“ řekl ministr v demisi Pelikán a přirovnal to k restauraci, kde by každý host mohl mluvit kuchaři do ingrediencí receptů.

Pelikán uvedl, že referendum považuje za výjimečný nástroj, k němuž by se mělo sahat pouze zřídka. „Podporujeme referendum jako velice vzácný doplněk parlamentní demokracie. Ne švýcarský model, kdy mají ve schránce čtyřikrát měsíčně referenda,“ neumí si představit zavedení švýcarského modelu, kdy by se občané v referendu vyjadřovali k běžným zákonům i několikrát ročně. Pelikán nechce ani vypisovat referenda o otázkách mezinárodní bezpečnosti.

„Můžu přežít, když schůzi poslanecké sněmovny chvíli povede Tomio Okamura, ale ne to, kdybychom měli tak široce pojaté referendum, že by mohlo vést do vážných zásahů do fungování naší země, nebo dokonce do její mezinárodní bezpečnosti,“ řekl ministr spravedlnosti v demisi.