Nadace REGI Base pomáhá třem hasičům z Královéhradeckého kraje. První už má speciální vozík

Události: Hasič dostal speciální segwayový vozík díky REGI Base (zdroj: ČT24)

Nadace REGI Base, která vznikla v roce 2011, se stará se hlavně o bývalé vojáky s trvalými následky po zraněních. Pomohla už desítkám lidí. Nyní pečuje i o tři zraněné hasiče z Královéhradeckého kraje.

Lepší ovladatelnost a pohyb skoro v jakémkoli terénu umožňuje handicapovaným lidem speciální segway. Ten má nově díky REGI Base i Libor Bohdanecký, hasič Královéhradeckého kraje.

„Na tomto vozíku zvládnu vyjet větší obrubník, nenadřu se, ale pořád přitom cvičím. Neustále hýbu tělem dopředu dozadu a posiluju trupové svalstvo,“ vysvětluje Libor Bohdanecký.

Vozík Libor Bohdanecký využije i v zaměstnání, od ledna znovu pracuje v hasičském sboru. „Může nabídnout zkušenosti, které má, především zkušenosti s výběrovými řízeními,“ říká ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl.

Dvojí čekání

Nadační fond REGI Base už teď shání peníze na pořízení druhého speciálního vozíku pro dalšího zraněného hasiče z Královéhradeckého kraje. Tentokrát pro Martina Šabatu, který si při výcviku vážně poranil páteř. „Dá se s tím jezdit i na sněhu, což znamená, že se rozšiřují možnosti, kam se s tím člověk dostane, v létě i v zimě,“ těší se na nový vozík Šabata.

Třetím hasičem, který je v péči REGI Base, je senior Robert Gyömbér, jehož zdravotní stav se natolik zlepšil, že už dokonce sám chodí. „Přeji si být soběstačný, abych si mohl dojít, kam potřebuji,“ říká Gyömbér.

Spoluzakladatel fondu REGI Base Hynek Čech říká, že mají v plánu Robertu Gyöbérovi postavit stánek U Hasiče. „Musel by chodit do práce a musel by se starat o hosty,“ dodává Čech. Gyömbér doufá, že by to ještě zvládl.