Zaorálek: Prezident příliš vstupuje do volební kampaně

Praha – Na výrok prezidenta Miloše Zemana, který dnes uvedl, že pokud vstoupí ČSSD do koalice s TOP 09, nepověří ani jednoho z předsedů těchto stran sestavením vlády, reagoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ostrou kritikou prezidenta vstupujícího do předvolebního boje, ale také jednoznačným odmítnutím povolební spolupráce s TOP 09. „Současná sociální demokracie s Topkou je jako oheň a voda,“ řekl Zaorálek v Interview ČT 24.

  • „Bohužel máme prezidenta, který se účastní voleb, má tam svého favorita a bude zřejmě takto vystupovat i nadále. Prostě beru, že to tak je a pravděpodobně s tím nejsem schopen nic dělat, i když mě to mrzí,“ dodal Zaorálek.

Stejně tak se mu nelíbí, když Miloš Zeman nabádá voliče k využití preferenčních hlasů, které by například v případě ČSSD mohly vést k výrazné podpoře Michala Haška oproti lídrovi strany Bohuslavu Sobotkovi. „Je to jen předvolební rétorika Miloše Zemana,“ uvedl Zaorálek s tím, že ČSSD se preferenčními hlasy řídit nehodlá a i po volbách zůstane její hlavní tváří Sobotka. „Po volbách platí výsledky voleb a ty musí respektovat i prezident,“ dodal Sobotka k náznakům, že by Miloš Zeman mohl sestavením vlády pověřit jiného člena sociální demokracie než Sobotku.

  • „Ten, kdo jde do voleb za sociální demokracii, je Bohuslav Sobotka. Kdo nás bude prezentovat v případě, že vyhrajeme, kdo bude za sociální demokracii mluvit, je prostě jasné. Kroužky jsou zajímavá věc a pravděpodobně šance pro veřejnost někoho podpořit.  Není to nic, z čeho by se daly učinit tyto závěry. Mohl bych dlouze debatovat o tom, že mnoho lidí ty, kteří jsou na prvním místě, nekroužkuje, protože říkají, že ti jsou automaticky první. Takže posuzovat kroužky není tak jednoduché,“ shrnul Zaorálek.

Za nestandardní považuje Zaorálek také kandidaturu hradního kancléře Vratislava Mynáře za stranu SPOZ spojovanou právě s prezidentem Milošem Zemanem. Proti zákonu to ale podle něj není. „Politika má být předvídatelná,“ řekl Zaorálek s tím, že v politice by se měly dodržovat určité zvyklosti a právě tyto zvyklosti kandidatura prezidentova blízkého spolupracovníka porušuje.

„Mám nedůvěru ke stranám jednoho muže,“ komentoval Zaorálek právě stranu Zemanovci, kterou nepovažuje za plnohodnotný politický subjekt. Jako ideální variantu povolebního uspořádání pro ČSSD si představuje středolevou koalici, ovšem nikoli s TOP 09. „My jsme tvrdě proti koalici s TOP 09,“ uvedl Zaorálek. Jinou vhodnou variantou by podle něj byla jednobarevná vláda ČSSD, která ve sněmovně získá podporu na základě programové shody s dalšími stranami.

Prezident Miloš Zeman dnes znovu potvrdil, že předsedou vlády jmenuje nominanta vítězné strany, bez ohledu na to, kdo jím bude. Pokud by se ale sociální demokraté domluvili na vládní koalici s bývalou vládní stranou TOP 09, Zeman by prý nejmenoval ani jednoho z představitelů těchto stran. Podle něj by to byla „zrada na voličích obou těchto stran“.

  • „Budu zcela respektovat výsledky voleb. Takže jestliže například vítěznou stranou bude TOP 09 a TOP 09 doporučí za premiéra pana Miroslava Kalouska, jmenuji pana Miroslava Kalouska předsedou vlády České republiky. Pokud by byla uzavřena koalice mezi ČSSD a TOP 09, nejmenuji předsedou vlády ani Miroslava Kalouska, ani Bohuslava Sobotku, protože bych takovou koalici považoval za zradu na voličích obou těchto stran,“ uvedl Zeman.
Vydáno pod