Odvolání šéfa ostravské fakultní nemocnice není msta, tvrdí ministr zdravotnictví Vojtěch

Odvolání ředitele nemocnice není msta, tvrdí ministr zdravotnictví Vojtěch (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) v Devadesátce České televize odmítl, že by k odvolání ředitele ostravské fakultní nemocnice přistoupil na popud premiéra Andreje Babiše, který má s Němečkem dlouhodobě spory.

„Jsem přesvědčený o tom, že rozpad nemocnice byl už systematický a nešlo o nějaké jedno pochybení. Informace byly v posledních měsících tak závažné, že jsem se tak rozhodl,“ řekl ministr v demisi Vojtěch.

„Pan ministr začal noc dlouhých nožů, připomíná dětského vojáka v Kongu, kterému dali do ruky Kalašnikov a řekli: nebreč a střílej. Vadí mi, že shazují práci tisíců lidí a nemocnici také destabilizují, může se stát, že nebude zajištěna péče pro milionový region,“ reagoval odvolaný ředitel nemocnice Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch už dříve zdůvodnil Němečkovo odvolání tím, že manažersky selhal, uměle navyšoval hospodářský výsledek a byl ve střetu zájmů.

„Informace které jsem obdržel, jsou natolik závažné, že jsem se rozhodl činit kroky, které jsem činil z hlediska personálního,“ řekl Vojtěch. A odmítl, že by na podobné změny jako ministr vlády bez důvěry a v demisi neměl mandát.

„Myslím, že i ministr v demisi, takové kroky činit může, pokud má relevantní důvody. Což potvrzují i zaměstnanci, kteří mi posílají děkovné zprávy, že situace byla už neúnosná,“ řekl Vojtěch. „Cítím, že ze strany odborné veřejnosti mám podporu,“ dodal.

Němeček ale považuje důvody za smyšlené a tvrdí, že vláda bez důvěry si tak vyřizuje účty. „Není reálný důvod pro mé odvolání. Víme, jaké byly vztah mezi mnou a panem Babišem, nejde o nic jiného, než osobní pomstu. Pan ministr si neustále jen vymýšlí důvody,“ tvrdí odvolaný ředitel nemocnice.

„S panem premiérem kroky konzultuji a on s nimi souhlasil. Mohu ale vyloučit, že by k nim došlo na přímý pokyn premiéra,“ řekl v Devadesátce ČT Vojtěch.

Nemocnice byla v zisku. Teď ji vede bílý kůň, tvrdí Němeček

Podle Němečka fakultní nemocnice v Ostravě jako jedna z mála v republice vykazovala zisk. „Jestliže nový ministr říká, že to, že nemocnice tvoří zisk a má nějakou rezervu, je špatné, tak věřím, že pokud bude nemocnici tímto stylem vést, skončí nemocnice ve ztrátě,“ řekl Němeček. 

Pověřený řízením Fakultní nemocnice Ostrava byl Evžen Machytka. Ten už v nemocnici odvolal tři náměstky a čelí kritice za to, že vede spory s tamní univerzitou. „Nemocnice je nyní svěřená lidem, za kterými je všude jen rozvrat, pan Machytka je jen nastrčený bílý kůň,“ tvrdí Němeček. Do výběrového řízení na nového ředitele nemocnice se podle svých slov nepřihlásí.