Zeman se obrátí na papeže Františka, aby prodloužil mandát kardinálu Dukovi

Prezident Miloš Zeman se obrátí na papeže Františka s žádostí, aby prodloužil mandát kardinálu Dukovi. Řekl, že Duku považuje za výraznou osobnost a vlastence. Reaguje tím na petici, která žádá neprodloužení Dukova mandátu a kritizuje ho za příklon k nacionalismu a politice Hradu.

Výzvu křesťanských aktivistů papeži považuje Zeman za udavačský dopis. „Já jsem se rozhodl, že i když se zásadně do věcí katolické církve nemontuji, že se jako hlava České republiky obrátím na Svatého otce s žádostí, aby prodloužil kardinálu Dukovi jeho mandát,“ řekl Zeman v televizi Barrandov.

Prezident uvedl, že Duku zná řadu let a přál by si, aby katolický klérus měl více tak výrazných osobností. „Dominik Duka je vlastenec,“ dodal Zeman s tím, že je to vlastnost, která není u vysoce postavených kněží v Česku obvyklá. Připomněl také Dukovu minulost politického vězně v dobách komunismu.

Stovka lidí tento týden vyzvala hlavu církve, aby Dukovi mandát neprodloužila. Podle nich církev pod vedením stávajícího českého primase „hnědne“. Znění dopisu jeho tvůrci zveřejnili ve středu na happeningu před Arcibiskupským palácem v Praze.

„Příklon biskupa Dominika k nacionalismu a ke krajní pravici lze vidět nejen v jeho nekritické podpoře islamofobního prezidenta Miloše Zemana, ale také v jednoznačném odmítnutí solidarity s uprchlíky na Svatováclavské pouti v září 2017 anebo v blahopřejném dopise zaslaném předsedovi fašizující strany SPD Tomio Okamurovi,“ uvedli v dopisu papeži.

Dukovi vyčítají také to, že „rád používá okázalé insignie moci“. Měl by se podle nich spíš snažit navrátit církvi původní význam. Dopis do Vatikánu odeslali v pátek, kopii pak pošlou i České biskupské konferenci či papeži spřáteleným biskupům.

Během středečního happeningu zazněly ze symbolického trůnu Dukovy výroky, které jsou podle iniciátorů dopisu nepřípustné. Po jejich zaznění postupně odpadávaly z kruhu, který symbolizoval náruč církve, jednotlivé postavy ve škraboškách představující často vylučované skupiny věřících. Šlo třeba o rozvedené, transženy, gaye, uprchlíky, samoživitelky či Romky.

Naopak lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský vytvořil petici na Dukovu podporu. „Kardinál je mým kardinálem a člověk, kterého si obrovsky vážím za jeho postoje v době komunismu a práci pro církev v době dnešní,“ uvedl. Duku podpořily už stovky lidí, mezi jinými i poslanci ODS Jan Skopeček a Zuzana Majerová nebo rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula a několik duchovních.

Dominik Duka koncem dubna oslaví 75. narozeniny, a dosáhne tak věku, kdy musejí podat demisi všichni katoličtí biskupové. Papež mu ovšem může mandát prodloužit. Skupina českých katolíků proto v dopise papeže Františka žádá, aby mandát současnému pražskému arcibiskupovi neprodlužoval, a aby jmenoval někoho jiného.