ČSSD nabídne jižní Moravě těžkou váhu: Sobotka, Hašek, Tejc

Praha – Hned tři vysoké stranické představitele nabídne sociální demokracie voličům v Jihomoravském kraji – kandidátku povede předseda Bohuslav Sobotka následovaný statutárním místopředsedou Michalem Haškem a šéfem poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem. Kompletní kandidátní listiny dnes potom zveřejnila KSČM - předseda Vojtěch Filip bude jedničkou na jihočeské kandidátce, v Praze se do jejího čela postaví konzervativní Marta Semelová. Strana LIDEM rozhodla, že samostatně kandidátky sestavovat nebude.

O podobě kandidátky sociální demokracie pro jižní Moravu dnes rozhodlo jednání představitelů krajské organizace. ČSSD navrhla na kandidátku 34 lidí, což je maximální možný počet, v sobotu bude kandidátku schvalovat ještě Ústřední výkonný výbor ČSSD. Podle krajského tajemníka Karla Krause už půjde pouze o formalitu.

Rozhodnutí jihomoravské ČSSD tak především ukončilo spekulace posledních dní o tom, že by Bohuslav Sobotka či Jeroným Tejc mohli změnit teritorium – ke kandidatuře v Praze totiž šéfa strany vyzvala tamní organizace, on sám to ale odmítl a podle informací deníku E15 nabídl tuto možnost právě Tejcovi. Stranu nakonec v hlavním městě do voleb povede odborový předák Zavadil.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Proti Bohuslavu Sobotkovi za ČSSD se na jižní Moravě postaví za ODS bývalý ministr školství Petr Fiala a komunista Vojtěch Adam. Za TOP 09 kandiduje lékař a poslanec Rom Kostřica.

KSČM povolala kované straníky: Semelovou i Grebeníčka

Protože komunistická strana dnes oznámila, že uzavřela kandidátní listiny pro předčasné volby, je jasné, kdo se Zavadilovi postaví – do boje o Prahu vysílá KSČM Martu Semelovou, představitelku konzervativního křídla strany, která rok co rok plamenně hovoří u Gottwaldova hrobu. „Únor 1948 byl historickým mezníkem, který otevřel cestu k lepšímu životu,“ uvedla například letos. Média podle ní plivou na toto výročí a rozviřují nenávist a fanatismus, který má zakrýt všechny současné zlořády.

Semelová na kandidátce předběhla i Jiřího Dolejše, kterého lze brát jako komunistu moderního typu, což ukázal i jeho výsledek v posledních senátních volbách v Praze. Dolejš tehdy postoupil do druhého kola z prvního místa a porazil tak kandidátku ODS Danielu Filipiovou; ta nakonec ve druhém kole zvítězila. (Více o volbách do Senátu)

PRAHA: V hlavním městě by se proti sobě mohli postavit místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová (mluví se ale i o bývalém primátorovi Bohuslavu Svobodovi), šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, dosavadní odborový předák Jaroslav Zavadil, který bude hájit barvy ČSSD, a komunistka Marta Semelová.

Komunisté opět postavili na kandidátku také Miroslava Grebeníčka, který je označován za představitele stalinistického křídla v KSČM. Ten na sebe naposled upozornil svými výroky o Janu Palachovi. Ve svém projevu ve sněmovně tvrdil, že sebeupálení Jana Palacha v roce 1969 nebylo namířeno proti komunistické totalitě: „Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící. Jan Palach se nezapálil na protest proti Komunistické straně Československa, jeho sympatie patřily především reformním komunistům,“ prohlásil Grebeníček. (více o Grebeníčkově projevu zde)

Kromě kandidátních listin komunisté schválili i program: chtěli by prosadit vyhlášení referenda k církevním restitucím, zaměřit se chtějí i na zastavení ekonomického propadu země či sociální otázky. Na kampaň podle něj dá strana desítky milionů korun, půjčovat si nechce. „Nejpodstatnější bude samozřejmě kontaktní kampaň, tedy osobní agitace, ať už na organizovaných mítincích nebo přímých setkáních s občany a samozřejmě předpokládáme i širší využití elektronické komunikace, sociálních sítí,“ vyslovil své představy o předvolebním období. Sám Filip kandiduje v jižních Čechách.

Kdo bude jeho vyzyvatelem? A jaké souboje se čekají v dalších krajích?

JIHOČESKÝ KRAJ: Proti šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi vysílá TOP 09 svého dosavadního poslance Zdeňka Bezecného. Z jihočeské Bechyně přitom pochází i první místopředseda strany Miroslav Kalousek.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Lídrem kandidátky ČSSD bude Lubomír Zaorálek, komunisty povede poslanec Miroslav Opálka. KDU-ČSL do čela kandidátky postavila ministra životního prostředí Tomáše Podivínského a SPOZ s největší pravděpodobností vsadí na ministra vnitra Martina Pecinu.

PLZEŇSKÝ KRAJ: Kandidátku ČSSD na západě Čech povede Milan Chovanec, za ODS by se proti němu měl postavit její místopředseda Jiří Pospíšil a komunista Karel Šidlo.

HRADECKÝ KRAJ: Lídrem TOP 09 bude bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, sociální demokracie do čela postaví poslankyni Hanu Orgoníkovou. Kandidátku KDU-ČSL povede
předseda strany Pavel Bělobrádek. Na kandidátce Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) se objeví zpěvák Daniel Hůlka

Zatímco strany finišují práce na kanditátních listinách, liberální demokrati stále neví, jestli se nadcházejících voleb vůbec zúčastní. Jejich republiková rada dnes rozhodla, že samostatné kandidátky rozhodně nesestaví. O jiné formě účasti a podpory se chce rozhodnout do tří týdnů. „Nemůžu vyloučit, že se kolegové objeví na kandidátkách jiných stran,“ řekla pověřená předsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová v rozhovoru pro ČT24 ještě před jednáním strany.

Zítra přijme na Pražském hradě prezident Miloš Zeman předsedy sněmovních stran, s výjimkou LIDEM. Očekává se, že potvrdí informaci, kterou dnes přinesly Parlamentní listy, že Poslaneckou sněmovnu rozpustí 28. srpna. Podobně by po schůzce u prezidenta měl být jasný i termín předčasných voleb; ty by se měly konat 25. a 26. října.