Exšéf protikorupční policie v hledáčku generální inspekce

Praha – Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje někdejšího šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Podle serveru Česká pozice důstojník čelí podezření z úniku informací a měl už také požádat o uvolnění ze služebního poměru. Případ má souviset s Martincovým sporem s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Spor mezi Lenkou Bradáčovou a šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem vypuknul letos na jaře, podle vrchní státní zástupkyně na ni měli elitní kriminalisté vytvářet kompromitující materiály týkající se jejího manžela Tomáše Hájka, ačkoli s ním vrchní žalobkyně údajně již nežije. Hájek má figurovat v kauze IT zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Aférou se zabýval odbor vnitřní kontroly policejního prezidia, který došel k závěru, že Martinec postupoval nestandardně, trestný čin ale nespáchal. Výsledkem prověřování na prezidiu bylo snížení Martincova platu o desetinu po dobu dvou měsíců, policista se ale odvolal a kázeňské řízení zatím neskončilo.

Na bývalého šéfa protikorupční policie ovšem nyní zacílila i Generální inspekce bezpečnostních sborů; Martinec měl podle České pozice disponovat informacemi týkajícími se jeho dřívějšího prověřování policejním prezidiem, které údajně dále šířil. Policisté na to přišli zhruba před dvěma týdny.

„Podnět, který se vztahuje k osobě pana bývalého ředitele ÚOKFK Tomáše Martince, máme. Zjišťují se okolnosti a prověřujeme to,“ uvedla bez bližší specifikace mluvčí inspektorů Radka Sandorová. Že je Martinec prověřován, potom potvrdila i Ivana Ježková z tiskového oddělení policejního prezidia.