Komunisté vyzvali rady měst a obcí, aby nezvyšovaly nájemné bytů

Praha - Komunisté dnes vyzvali rady měst a obcí, aby nezvedaly měsíční nájemné nad 30 korun za metr čtvereční. Zákon je podle nich špatný také proto, že dovoluje jednostranně zvýšit nájemné v Praze a Brně až na úroveň lichvářského zisku, zatímco v malých městech pronajímatelům neumožňuje zvyšovat činže ani na úroveň nákladového nájemného, které se platí v bytových družstvech. Na dnešní tiskové konferenci to řekl stínový ministr pro místní rozvoj KSČM František Beneš.

Radu hlavního města Prahy a rady zastupitelstev pražských městských částí komunisté proto vyzvali, aby nájemné snížily, protože většina rodin má nyní už tak vysoké náklady na bydlení a na základní životní potřeby, že se dostávají do neřešitelných situací. Další zvýšení by je vyhnalo na ulici.

Deregulace nájemného v Praze podle komunistů ohrožuje tisíce rodin. Zvlášť ohrožení jsou mladé rodiny s dětmi a důchodci, kterých žije v hlavním městě na čtvrt milionu a jejich průměrná mzda je 9 737 korun. Doporučení, aby se přestěhovali do menších bytů, jsou podle Beneše nereálná, protože malé byty nejsou a v případě rodin je to asociální rada. Znamenalo by to totiž, že by takové rodiny bydlely v jedné místnosti.

Komunisté vydali na pomoc občanům informační brožuru „Byt, rady pro vlastníky, družstevníky i nájemce“. Radí nejen nájemníkům, ale i vlastníkům, protože většina z nich je podle Beneše solidní. Komunisté prý také respektují nárok majitelů na přiměřené zhodnocení peněz, které do bytů vložili, a to na vyšší, než by jim vynášely v bance.

Beneš dnes také kritizoval návrh nového občanského zákoníku, který podle něj nedostatečně chrání nájem bytu, omezuje přechod užívacího práva k bytu na rodinné příslušníky a neobsahuje nárok na náhradní byt nebo možnost výměny bytů nebo dokonce omezuje práva občanů.

Vydáno pod