Obvinění se dá lehce vyrobit, tvrdí Čunek. Do vlády by šel i s Babišem

Jiří Čunek hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

KDU-ČSL by měla jednat o vstupu do vlády bez ohledu na trestní stíhání Andreje Babiše (ANO). V Interview ČT24 to uvedl hejtman Zlínského kraje, senátor a bývalý předseda lidovců Jiří Čunek. Dále prohlásil, že policejní žádost o Babišovo vydání před podzimními volbami má politické pozadí a měla ovlivnit volební výsledky. Proti podobným výrokům samotného Babiše se již dříve ohradili státní zástupci i policie.

Bývalý předseda křesťanské demokracie Jiří Čunek patří k zastáncům vládní spolupráce s Andrejem Babišem (ANO), současné vedení lidovců ale dlouhodobě odmítá vstoupit do vlády s trestně stíhanou osobou. V rozhovoru pro deník Blesk Čunek nedávno uvedl, že takový postoj považuje za ohýbání výsledků demokratických voleb, které ANO vyhrálo.

„Kauza Čapí hnízdo byla známa před volbami a její účinek se ještě více zesiloval tím, že policie požádala o vydání (Andreje Babiše). Za těchto podmínek byly volby a přes to všechno Andrej Babiš drtivě vyhrál,“ připomíná Čunek, že ANO získalo přes 29 procent hlasů.

„Andrej Babiš kandidoval jako výrazný představitel hnutí ANO, já se dokonce nebojím tvrdit, že hnutí ANO, kdyby tam Andrej Babiš nebyl a odstoupil, tak se do Poslanecké sněmovny ani nedostane. Lidé volili Andreje Babiše,“ zdůrazňuje Čunek.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek opakovaně navrhl sestavit kabinet bez účasti předsedů koaliční stran, tedy bez něj samého i bez šéfa vítězného hnutí. Podle Čunka je to varianta sice schůdná, ale pro vítěze voleb naprosto nereálná: „Podmínka, že Andrej Babiš by neměl být ve vládě, je téměř nejapná, protože všichni vědí, že Andrej Babiš je ANO.“

Žádost o Babišovo vydání před volbami byl politický čin, tvrdí Čunek

Jiří Čunek v Interview ČT24 prohlásil, že policejní žádost o vydání Andreje Babiše před podzimními volbami byla motivována politicky a měla ovlivnit volební výsledky. „Nikdo z nás politiků nepochybuje o tom, že žádost o vydání Andreje Babiše tři měsíce před volbami byl politický čin, někteří to pouze nepřiznají, protože se jim to hodí,“ soudí.

Na otázku moderátorky Světlany Witowské, jací další politici o politickém pozadí policejní práce nepochybují, však hejtman odpověděl pouze nepřímo. „Těch je tak velká řada, že bychom strávili dnešní večer jen tím, že bych jmenoval politiky, kteří se pasou na tom, že vykřikují, že Andrej Babiš je trestně stíhaný, a proto nemůže být premiérem,“ prohlásil v Interview.

Podle Čunka měla policie s žádostí o vydání počkat až po volbách, aby nevstupovala do politické hry. Poslanecká sněmovna před volbami Babiše a jeho stranického kolegu Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání vydala. Po volbách ale oba zvolení poslanci opět získali imunitu, policie o jejich vydání požádala znovu a sněmovna je vydala znovu.

Sám Babiš při projednávání svého vydání kvůli kauze Čapí hnízdo řekl, že v Česku je možné si objednat na zakázku trestní stíhání. Proti výroku se tehdy ohradila policie i státní zástupci. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana takové výroky podrývají důvěryhodnost justice, která nemá možnost se bránit. Výrok kritizovali i někteří poslanci. 

Čunek obdobně jako Babiš tvrdí, že česká policie ani státní zástupci nejsou skutečně nezávislí. „Je vidět, že obvinění jsou trestuhodně lehce vyrobitelná, že se k nim státní orgány rády uchylují,“ uvedl.

Čunek dočasně opustil Topolánkovu vládu kvůli úplatkářské aféře

Sám Čunek v roce 2007 dočasně opustil vládu Mirka Topolánka (ODS), když čelil podezření v úplatkářské aféře; později se do vlády vrátil. Současný hejtman a senátor ale odmítá, že by měl stejně postupovat i Babiš. Podle Čunka naopak i jeho vlastní kauza ukazuje, že na člověka, který nebyl odsouzen, je třeba pohlížet jako na nevinného.

„Držel bych se toho, že kdo je pravomocně odsouzen, nechť je na něho takto pohlíženo, ale dokud je jenom obviněn nebo vyšetřován, tak v naší republice při takovémto, bohužel zatím špatném a nedospělém stavu policie, státních zástupců a mnohdy i justice je potřeba mít princip zákonný, tedy počkat si na pravomocné rozhodnutí soudu,“ uvedl Čunek.

V budoucnu je podle něj potřeba pracovat na tom, aby se důvěryhodnost soudů, policie a státního zastupitelství zvýšila.

Jiří Čunek se v pořadu Interview ČT24 vyjádřil také k debatě o možném zmírnění zákona o střetu zájmů nebo k návrhu na odvolání Tomia Okamury (SPD) z čela Poslanecké sněmovny kvůli výrokům o koncentračním táboře v Letech. Celý rozhovor najdete ve videu.