Druhý senátní výbor Sváčka nepodpořil, u prvního prošel těsně

Praha - Kandidát na ústavního soudce Jan Sváček nezískal podporu senátního výboru pro lidská práva. Podle senátora Marcela Chládka (ČSSD) skončilo tajné hlasování remízou. Sváček dostal čtyři hlasy pro a čtyři proti, jeden hlas ke zvolení mu tak chyběl. Už začátkem srpna ale naopak o jeden hlas těsně prošel ústavně-právním výborem. Horní komora bude o jeho nominaci na ústavního soudce rozhodovat ve středu. Sváčka v minulosti navrhl i bývalý prezident Václav Klaus. V Senátu tehdy neuspěl. Nyní stojí v čele Městského soudu v Praze. V září mu ale funkce končí.

Proti Sváčkovi vystupují hlavně sociální demokraté. Například senátor a člen ústavně-právního výboru Jiří Dienstbier (ČSSD) označil jeho opětovnou nominaci za „jakési pohrdání Senátem“ ze strany prezidenta Miloše Zemana. Horní komora už se podle něj ke Sváčkovi jednou vyjádřila. Předsedovi pražského městského soudu vyčetl i kontakty s některými kontroverzními osobami, mezi nimiž je například podnikatel Tomáš Hrdlička. Sváček to ale už dříve odmítl. Připustil, že se s Hrdličkou před lety seznámil, v kontaktu s ním ale rozhodně není.

Wagnerová: Sváčkovy znalosti na ústavního soudce nestačí 

Podle senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové ale Sváčkovi chybí i zkušenosti, které by jako soudce Ústavního soudu měl mít. „Několik desetiletí vykonává předsednické, dříve místopředsednické funkce a prakticky nesoudí. Není známé jediné rozhodnutí, které by připravoval jako zpravodaj, jež by řešilo nějaký významný ústavně-právní problém. V oblasti ústavního práva nepublikuje, jeho krátké články a stati se zabývají organizačními aspekty soudnictví a v poslední dekádě neuvádí ani žádnou stať z oboru trestního či rodinného práva, jež mají být jeho odborností,“ řekla Hospodářským novinám (HN).

Sváček připustil, že už se souzení tolik nevěnuje. „Myslím ale, že každý soudce, který rozhoduje o vině a o trestu, ústavní právo jako vyšší princip aplikuje,“ řekl novinám. Zeman se ho přitom rozhodl znovu nominovat s argumentem, že je uznávaným odborníkem na trestní právo. Opakovanou nominaci zdůvodnil i loňskou obměnou třetiny Senátu a obměnou Ústavního soudu. „Podle mého názoru Ústavní soud nemá v současnosti dostatečné zastoupení v oblasti obecné justice,“ uvedl prezident ve svém nominačním dopisu. Sváček by mohl vystřídat Dagmar Lastoveckou, která skončí v srpnu.

Vydáno pod