Bývalá Škromachova náměstkyně stane kvůli směně budov před soudem

Praha - Policisté navrhli obžalovat Yvonu Legierskou, bývalou ekonomickou náměstkyni exministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD), kvůli správě paláce v pražské Lannově ulici. Palác původně patřil ministerstvu, to ho směnilo v roce 2006 za jiné pozemky. Legierská údajně trvala na opravě paláce za peníze ze státní kasy i poté, co už přešel do rukou nového majitele. Za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku jí hrozí až deset let vězení.

„Věřím, že paní náměstkyně to měla v pořádku a že se obhájí. Ono to bylo v podstatě na konci volebního období, v té době do toho už ministerstvo nemohlo moc vstupovat,“ komentoval to exministr Škromach. Jestli státní zástupce bývalou Škromachovu náměstkyni obžaluje, by mělo být jasné do konce srpna.

Ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) vyplývá, že po uzavření směnné smlouvy mezi státem a firmou WSF Delta ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) pověřilo zajištěním provozu budovy v Lannově ulici Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), která objekt do té doby užívala. Podle smlouvy měla ČSSZ zajišťovat jeho provoz do konce srpna 2006. Úřad navíc ČSSZ 19. dubna zavázal, aby financovala opravu střechy paláce. Ten ale v té době již několik dnů patřil novému majiteli.

To, že budova již přešla do vlastnictví firmy, zjistila ČSSZ podle zprávy NKÚ v červnu. Od smlouvy o provozu objektu tak chtěla odstoupit s tím, že hrozí použití peněz ze státního rozpočtu ve prospěch soukromé společnosti. Ministerstvo ale nadále trvalo na dokončení opravy střechy paláce. Podle policie za to odpovídala právě Legierská. ČSSZ pak podala trestní oznámení. Ministerstvo se v listopadu 2006 k trestnímu oznámení připojilo.

Smlouva o výměně byla podle mluvčího ministerstva Jiřího Sezemského podepsána začátkem února 2006, směnu již v prosinci 2005 odsouhlasila vláda. Za budovy na Karlově náměstí, v Podskalské ulici a v Lannově ulici mělo ministerstvo dostat nemovitosti v Sokolovské ulici ve Vysočanech. Státu měla také připadnout polovina areálu Veleslavín, kde měl vyrůst takzvaný domov důchodců pro umělce a válečné veterány. Ten ovšem dosud nestojí. Druhou půlku areálu stát vlastnil již předtím.

MPSV v lednu 2006 informovalo, že stát směnou ušetří až 35 milionů korun ročně. Podle NKÚ byla ale výměna nevýhodná a stát přišel o více než 137 milionů korun. Podle ministerstva za tím stojí špatný znalecký posudek. Úřad tak na znalce letos v únoru podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu nepravdivého znaleckého posudku, kterým se policisté stále zabývají.

Palác v Lannově ulici
Zdroj: ČT24
Vydáno pod