Lidovci a TOP 09 kritizují, že Zeman už od Babiše nechce 101 podpisů

Brífink KDU-ČSL a TOP 09, komentář Petra Honzejka (zdroj: ČT24)

Lidovci a TOP 09 se sešli, aby probrali postoje k druhému pokusu ANO o sestavení vlády. Zatímco lidovci jednání o vládě připouštějí, pokud v ní nebude trestně stíhaný Andrej Babiš, TOP 09 dohodu s ANO vylučuje. Obě strany také kritizují další změnu názoru prezidenta Miloše Zemana, který už nepožaduje 101 podpisů pro Babišovu vládu a premiérovi dal na jednání neomezený čas.

Obě strany kritizují, že jednání o vládě prakticky neprobíhají a Česko po téměř čtyřech měsících od voleb stále nemá vládu s důvěrou. V prvním pokusu Babišova menšinová vláda ve sněmovně pohořela, když si nezískala podporu žádné z osmi sněmovních stran mimo ANO.

„Vítěz voleb jednání nevede příliš intenzivně. Pro KDU-ČSL stále platí, že jsme připraveni jednat s hnutím ANO, ale máme podmínku, kterou říkáme od června loňského roku, že s trestně stíhanou osobou ve vládě být nemůžeme,“ uvedl 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zástupci lidovců a TOP 09 také kritizují, že namísto jednání o vládě se ANO domlouvá na zákoně o referendu. „Není nutné, aby ANO vedlo diskusi o tak klíčovém zákonu a tak důležité změně, jako je obecné referendum, jenom s KSČM, SPD a případně s Piráty,“ řekl Jurečka. Jednání však podle něj naznačují, které strany by mohly příští vládu podpořit.

Kritiku vyvolala také slova premiéra v demisi Andreje Babiše po čtvrteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Babiš řekl, že Zeman už od něj nepožaduje 101 podpisů poslanců pro většinovou vládu. Zároveň mu dal neomezený čas.

„Včerejší vyjádření je pro mě dalším překvapením. Všichni si vzpomínáme na 10. leden, kdy prezident řekl, že bude chtít po Andreji Babišovi pro druhý pokus garanci 101 poslanců pro většinovou vládu. Tak je tady zase názorový posun, že už to neplatí a mluví se o většině přítomných poslanců. Tím prezident nepřímo řekl, že on rezignuje na to, aby tady byla pro příští čtyři roky většinová koaliční vláda,“ prohlásil Jurečka.

Pospíšil: Pakt Zeman-Babiš pokračuje

„Stálost názorů pana prezidenta je bohužel podobná stálosti počasí,“ komentovala Zemanovu názorovou otočku místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Spojenectví Babiše a Zemana je podle ní „velmi pevné a velmi funkční“.

Předseda strany Jiří Pospíšil řekl, že schůzka ukázala, že jejich pakt nadále pokračuje. Babiš podle něj od prezidenta dostal velkorysé podmínky a je díky nim velice zvýhodněn. „Doufejme, že k tomu přistoupí odpovědněji a nedopadne to jako při prvním pokusu,“ konstatoval. Za velkou chybu označil Zemanovo rozhodnutí, že nebude chtít garanci 101 hlasů. Apeloval na něj, aby udělal maximum pro sestavení vlády, která dostane důvěru.

Na rozdíl od lidovců nechce TOP 09 do vlády s ANO ani bez šéfa hnutí. „Spolupráce není možná. I kdyby Andrej Babiš nebyl premiérem, tak by řídil takovouto vládu z Agrofertu. Hnutí ANO nemůže fungovat bez Andreje Babiše, to jsou spojené nádoby. To, že by Babiš nebyl premiérem, je pro nás pouze kosmetická změna,“ dodal Pospíšil.

Obě strany se shodly na záměru odvolat Tomia Okamuru (SPD) z postu místopředsedy sněmovny, a to za jeho výroky o koncentračním táboře v Letech u Písku. Lidovci a TOP 09 také hodlají spolupracovat v letošních senátních a komunálních volbách.