Babiš: Zeman mi dal na sestavení druhé vlády neomezený čas, na 101 podpisech už netrvá

Brífink Andreje Babiše po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman časově neomezí premiéra Andreje Babiše při druhém pokusu o sestavení vlády a netrvá už ani na 101 podpisech poslanců. Premiér to řekl po schůzce s prezidentem v Lánech.

„Získal jsem představu pana prezidenta, který mě neomezuje časově z hlediska vyjednávání o druhém pokusu. Za podmínky, že budeme vyjednávat, samozřejmě. Pan prezident netrvá na 101 podpisech, ale má představu, že pokud sestavíme vládu, tak že získáme většinu přítomných ve sněmovně,“ uvedl Babiš.

V pořadu Události, komentáře ale podotkl, že mít vládu v demisi nebo bez důvěry nepovažuje za nijak omezující. „Vláda pracuje a funguje normálně. A nevidíme v tom rozdíl, jestli jsme v demisi, s důvěrou, nebo bez důvěry, pracujeme naplno od 14. prosince,“ řekl.

Zeman podle něj neměl žádné personální požadavky na složení nové vlády. „Jenom potvrdil, že mám volnou ruku na sestavování vlády,“ dodal premiér. S prezidentem se dohodl, že se budou jednou měsíčně setkávat. Zeman prý přijal Babišovo pozvání na večeři, která se má uskutečnit 18. února v Průhonicích.

Události, komentáře: Premiér v demisi Andrej Babiš (zdroj: ČT24)

Babiš také mírnil nadšení SPD nad tím, že ANO souhlasí se schválením obecného referenda. „Včera možná byl takový pocit, že pan Okamura byl strašně nadšený z našeho jednání. Já tomu rozumím, ale určitě nějaké referendum o czexitu pro nás absolutně nepřichází do úvahy, to je no-go,“ upozornil.

Podle něj ANO nikdy nebude souhlasit s referendem o vystoupení z EU a NATO. „Protože my si naopak myslíme, že v EU můžeme sehrát podstatně důležitější roli než v minulosti. A určitě budeme bojovat za to, aby měla Evropská rada podstatně větší vliv než Evropská komise,“ zdůraznil.

„Jednáme s KSČM a SPD, nic jiného nám nezbývá“

Babiš také řekl, že ANO vyjednává o nové vládě se stranami, které jsou k jednání ochotné. „To je zatím jen KSČM a SPD, kde vyjednáváme o programu. A čekáme na sjezd ČSSD, abychom se dozvěděli, kdo ji bude reprezentovat,“ uvedl v Událostech, komentářích.

Někteří členové i kandidáti na předsedu ČSSD totiž účast ve vládě připouštějí. Jasno by o novém vedení sociální demokracie mělo být 18. února – právě proto stanovil Babiš jednání se Zemanem na tento den.

Ostatní strany si podle Babiše stanovily pro jednání takové podmínky, že debata o účasti ve vládě s nimi možná není. „ODS řekla, že si to jejich voliči nepřejí, ostatní to podmiňují tím, že já tam nebudu. Ale hnutí ANO jasně řeklo, že bez Babiše ve vládě nebudeme. Takže co nám jiného zbývá než vyjednávat o programu s KSČM a SPD. Čistě o programu, nikdy nebyla řeč o tom, že by byli ve vládě, že by nám mluvili do sestavení vlády,“ dodal premiér v demisi.

Prezident Miloš Zeman pozval do Lán na večeři premiéra v demisi Andreje Babiše
Zdroj: Jiří Ovčáček/ČTK

Zeman a Babiš se setkali poprvé od Zemanova znovuzvolení prezidentem. Naposledy se prezident a premiér potkali, když Babiš 24. ledna předával demisi svého prvního kabinetu, který nezískal důvěru sněmovny. Zeman tehdy zároveň pověřil předsedu hnutí ANO jednáním o nové vládě.

Představitelé hnutí ANO se od podání demise setkali kvůli jednání o vládě s protějšky z ODS, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL nebo SPD. Jejich rozhovory se zpravidla týkaly hledání programových průniků jednotlivých stran. Žádné závěry, které by jasně ukazovaly, jak bude vypadat Babišův druhý kabinet, zatím ze schůzek nevzešly.