Na boj proti drogám chybí sto milionů, Babiš chce využít nevyčerpané peníze z EU

Na boj proti drogám chybí sto milionů, Babiš chce využít nevyčerpané peníze z EU (zdroj: ČT24)

Na zajištění protidrogové politiky v Česku chybí pro letošek ve státním rozpočtu zhruba 101 milionů korun. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) ministerstvo práce prověří, zda by se peníze na odborníky či centra prevence závislosti na hazardu nedaly získat z nevyčerpaných financí z fondů z EU.

Na tvrdých drogách je v Česku závislých přibližně 50 tisíc lidí – 40 tisíc z nich užívá pervitin. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil dlouhodobě upozorňuje i na nadměrné pití alkoholu a hazard. Hlavně u mládeže. Chce proto prosadit zvýšení daní na alkohol.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila stát ztrácí ročně kvůli kouření a pití šedesát až sto miliard, kvůli hazardu až šestnáct miliard a kvůli nelegálním drogám asi šest miliard. Sumy zahrnují dopady na zdraví, práci či rodiny. „V Česku jsou téměř dva miliony lidí, kteří si každý den zapálí. Zhruba 400 tisíc lidí je ohroženo závislostí na alkoholu, 150 tisíc lidí pak pije denně nadměrně,“ upřesnil Vobořil.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše jsou finanční dopady obrovské. Zpřísnit by se měly proto například kontroly obchodní inspekce a policie, zda alkohol či tabák nemohou pořídit děti a mladiství. Víc by se měl kontrolovat také hazard. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) by měl začít pak jednat se zdravotními pojišťovnami o možnostech proplácení substituční léčby. 

O spotřební dani na alkohol je podle Babiše možné se bavit

Vobořil dlouhodobě poukazuje na nadměrné pití alkoholu v Česku, kritizuje hlavně snadný přístup dětí k alkoholickým nápojům. Postavil se před časem proti návrhu na snížení DPH u piva, s nímž přišel Babiš. Už před podzimními sněmovními volbami Vobořil řekl, že pokud zůstane ve funkci, bude prosazovat zvýšení daní na alkohol.

Premiér v demisi uvedl, že je možné se bavit o tom, „jaká spotřební daň je adekvátní neadekvátní“. Babišův kabinet, který nezískal důvěru a je v demisi, chtěl odbor přesunout na ministerstvo zdravotnictví. Kritizovali to opoziční Piráti či lidovci. Podle nich to mohlo oslabit fungování odboru i ohrozit dobré jméno českého přístupu v zahraničí. Proti byly také protidrogové organizace. Po jednáních se agenda nakonec nepřesune a zůstane v gesci předsedy vlády. Na dotaz, proč se Babiš nakonec rozhodl tématu věnovat, Babiš odpověděl, že ho tato problematika baví.

Centra prevence by měla být v každém kraji

V Česku funguje sedm center prevence závislosti na hazardu. Premiér v demisi uvedl, že by takové středisko mělo být v každém kraji. Na předcházení závislosti na hazardu chybí asi 30 milionů. Ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO) má zjistit, jestli je možné získat sumu z nevyčerpaných peněz z programů EU.

Odbor protidrogové politiky chystá novou protidrogovou strategii a plány s opatřeními pro příští roky. Návrh, který má obsahovat i podrobnosti o financování a předpokládaném výsledku, by měl být hotov asi za měsíc. Do pololetí by měla být pak na stole výsledná verze. Kabinet by dokument měl schválit do konce roku.

Nově by se rada měla scházet častěji, a to zřejmě každý měsíc. Příští jednání by se mělo konat 8. března. Ještě před ním se chce Babiš seznámit s fungováním služeb v terénu. Protidrogová zařízení by měl navštívit 5. března.