V Krkonoších mizí mobilní signál. Místo hovoru běhají lidé kolem domu a hledají ho

Události v regionech: Horské obce a osady v Krkonoších mají špatné pokrytí signálem (zdroj: ČT24)

Horské obce a osady v Krkonoších mají ještě i dnes špatné pokrytí signálem mobilních telefonních operátorů. Obyvatelé hor proto sepsali petici za zlepšení poměrů. Nejde jen o komfort, ale občas o život. Špatné pokrytí nejvyšších českých hor mobilním signálem komplikuje práci i Horské službě a záchranářům. Operátoři nyní tvrdí, že se snaží situaci zlepšit.

Zatímco ve Špindlerově Mlýně nebo Peci pod Sněžkou se po zasněžených stráních prohánějí tisíce lyžařů, na Benecku nebo v Malé Úpě jich je přece jenom méně. A stejně tak je méně i mobilního signálu. Ve Špindlerově Mlýně ukáže telefon plný signál, v Malé Úpě může být telefonista rád za jeden nebo dva proužky.

Telefonování se pak mění v bojovou hru – nejprve je třeba najít v okolí domu místo, odkud volat lze. „Nejhorší je, že signál kolísá. Když si pracně najdete místo, ze kterého se dovoláte, a jdete tam po chvíli, tak už tam signál není,“ popsala Lenka Brožová z Malé Úpy. Domnívá se přitom, že se situace v průběhu let zhoršuje.

Slabý signál může mít i závažné následky. „Na začátku ledna se tu zranilo dítě, majitel boudy volal na různá čísla a třeba na 112 se nemohl dovolat,“ poukázal maloúpský starosta Karel Engliš. Jak přitom zdůraznil mluvčí královéhradecké krajské záchranné služby Ivo Novák, „bez spojení není zachraňování“.

Podle náčelníka Horské služby Krkonoše Pavla Jirsy je právě v Malé Úpě vůbec nejhorší situace ze všech obcí. Změna operátora nepomůže – „slepá“ místa mají všichni. Na prosby z krkonošských obcí přitom léta nereagovali.

V případě, že dané místo dříve pokryto bylo a teď není, je právem každého účastníka domáhat se po operátorovi vyjednání nápravy, a to cestou reklamace.
Martin Drtina
mluvčí Českého telekomunikačního úřadu

Obyvatelé, které trápí slabý či vypadávající signál, nakonec sepsali petici. Podle starosty Engliše jde hlavně o to, aby byl signál tam, kde jsou chalupy a horské boudy. Je zřejmé, že petice nebude mít statisíce podpisů vzhledem k tomu, kolik lidí na horách žije. Od začátku roku ji podepsalo přes 400 lidí, což je ovšem více, než kolik má obyvatel Malá Úpa, nebo více než třetina lidí z Benecka. Podpořila ji i krkonošská Horská služba.

Snaha petičníků již určité ovoce přinesla. Lukáš Hrabal z T-Mobilu upozornil, že operátor opět zprovoznil vysílač v Horní Malé Úpě, který byl vypnutý od loňského listopadu „v rámci konsolidace sítí“. To by zároveň mělo prospět i lidem závislým na síti O2. „My sítě sdílíme se společností T-Mobile,“ upozornila jeho mluvčí Lucie Jungmannová.

Mluvčí Vodafonu Veronika Exnerová rovněž ujistila, že operátor chce posílit signál. „Hledáme rozumný technický kompromis mezi kvalitou signálu a rázem krajiny,“ dodala.

Krkonoše ovšem nejsou jediným místem, kde takový problém je. Jen na severovýchodě Čech se potýkají se slabým signálem lidé i záchranáři například v okolí Adršpašsko-teplických skal – dalšího místa, kde roční počet návštěvníků dosahuje i stovek tisíc.