Chvojka: Změnili jsme názor, větší část ČSSD chce do vlády

Interview ČT24: Jan Chvojka (zdroj: ČT24)

Nadcházející sjezd ČSSD nejen zvolí nové vedení strany, ale také rozhodne o možné účasti ve vládě nebo o její podpoře. Podle předsedy poslaneckého klubu Jana Chvojky se názor mezi členy od voleb změnil a většina sociálních demokratů už v opozici být nechce. Sám by se nebránil koalici s ANO a lidovci nebo s KSČM, naopak odmítá spolupráci s SPD. Řekl to v Interview ČT24.

„Za 12 dnů budeme mít nové vedení. Pokud bude platit to, co říkalo hnutí ANO, že počkají na nové vedení, tak budeme jednat s ANO o možné podpoře druhé vlády Andreje Babiše,“ říká Chvojka. Otázka, zda jít či nejít do vlády, případně ji tolerovat, bude podle něj pro ČSSD možná důležitější než samotná volba nového vedení.

Sám na účast ČSSD ve vládě změnil názor. „Za skoro čtyři měsíce od voleb se to poměrně vyjasnilo. I já jsem byl den po volbách striktní zastánce toho jít do opozice. Říkal jsem si, že v opozici to za čtyři roky ze 7 procent vytáhneme na 25, a že se dostaneme zpátky do staré formy.“

„V opozici jsem jako předseda poslaneckého klubu ale nabyl dojmu, že možná bude lepší být ve vládě. Protože patnáctičlenný poslanecký klub, jeden z mnoha malých klubů, spíše program prosadí jako část vládní koalice než jako opozice,“ míní šéf poslaneckého klubu ČSSD. 

Názor podle něj změnili také další poslanci sociální demokracie i řadoví členové. Zatímco po volbách chtěli být skoro všichni z ČSSD v opozici, nyní už jsou podle Chvojky straníci s tímto názorem v menšině.

Podmínky? Neúčast stíhaných a shoda na programu

Sociální demokraté by však pro spolupráci s ANO zřejmě měli několik podmínek. Například současný úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec by požadoval, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk, ANO nemělo klíčová ministerstva související s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo (tedy resorty vnitra, spravedlnosti a financí) a aby ANO nemělo ve vládě většinu.

Podle Jana Chvojky má být základní podmínkou dohoda na programu. „Nelze se domlouvat na vládě a na postech ve vládě bez shody na programu. Pro nás to je například podpora rodin s dětmi, důchodců, podpora výstavby bytů pro mladé, dostupné bydlení,“ vyjmenovává. Sám by prý také nezasedl do vlády, v níž by byl trestně stíhaný člověk.

Poměr sil ve sněmovně: ANO, ČSSD, KDU-ČSL
Zdroj: ČT24

Zmíněná tři ministerstva by podle něj nemusela místo ANO nutně získat ČSSD, ale třeba třetí koaliční strana, kterou by mohli být například lidovci. Případně by posty mohly připadnout nezávislým odborníkům. Právě koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL existovala už v předchozím období a podle Chvojky fungovala velmi dobře. Nyní by tyto tři strany měly ve sněmovně většinu 103 hlasů.

„Určitě není od věci se snažit o to koalici resuscitovat a pokusit se, aby fungovala další čtyři roky. I když myslím, že ta šance není úplně velká. Přijde mi, že zejména ANO a lidovci mají vůči sobě takový odpor, že to bude složité,“ připouští.

KSČM nevadí, SPD ano

Další diskutované varianty počítají s KSČM. Ta by mohla vládu přímo podpořit, nebo její vznik umožnit tím, že by její poslanci odešli ze sálu. Méně pravděpodobnou možností je pak přímá účast komunistů ve vládě, kterou však dosud hnutí ANO odmítalo. Pro Jana Chvojku jsou přijatelné všechny varianty.

„Komunisti jsou legitimně zvolenou stranou, která dlouhodobě funguje ve sněmovně. Jsou to takoví obchodníci se svým vlivem. Pokud budou chtít vládu podpořit, ať už hlasováním, nebo nohama, že odejdou, tak s tím nemám problém,“ prohlásil.

Naopak otevřená vládní spolupráce s SPD je podle něj nepravděpodobná. „Ukázalo se po volbách, že funguje taková, já tomu říkám ďábelská koalice ANO, SPD a komunistů, kteří si prohlasovali v rámci různých sněmovních funkcí všechno, co chtěli. Na druhou stranu je ale vidět, že to, že se tato koalice nevtělila do koalice vládní, znamená, že zejména pro ANO by vládnutí s SPD byl problém.“

Sám Chvojka by podíl Okamurovy strany na vládě taktéž odmítl. „My nestojíme o podporu hnutí SPD, nepodporovali jsme žádného jejich nominanta na jakoukoli funkci ve sněmovně. Podle našeho názoru je to strana extremistická, xenofobní, což se ukázalo v posledních dnech. Žádný projekt, kde by bylo hnutí SPD, ať už napřímo nebo tolerancí, bychom určitě nepodpořili,“ dodal.

Poměr sil ve sněmovně: ANO, SPD, KSČM
Zdroj: ČT24

Celý rozhovor s Janem Chvojkou ve videu.