Nové vodní elektrárny v Rožmberku a Strakonicích narazily na odpor

Události v regionech: Nové vodní elektrárny v Rožmberku a Strakonicich narazily na odpor (zdroj: ČT24)

Vodní elektrárnu přímo v historickém centru města odmítají lidé z Rožmberka nad Vltavou. Se stavbou nesouhlasí ani tamní radnice. Na jihu Čech to přitom není ojedinělý případ. Soukromý investor narazil na podobný odpor lidí i ve Strakonicích.

Známý pohled na hrad Rožmberk by se mohl změnit. Přímo pod ním na jezu chce soukromý investor vybudovat malou vodní elektrárnu. Podobou má připomínat historický mlýn.

„Tento cizorodý kýčovitý prvek sem nepatří a nic také Rožmberku nepřináší,“ uvedla starostka Rožmberka nad Vltavou Lenka Schwarzová (nestraník).

„Pokud navrhovaná stavba bude ctít charakter okolní historické zástavby, tak jsme ji nevnímali jako závadu,“ uvedl naopak ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Daniel Šnejd.

Nejde ale jen o vzhled. Místní se bojí i případného provozu hydroelektrárny. Jak takové zařízení funguje a jaká může přinést rizika? Vodní elektrárna si smí z řeky odebírat jenom tolik vody, aby sousední jez nevyschnul. Právě to bývá nejčastějším porušením podmínek.

Proto by nízká hladina mohla podle obyvatel Rožmberka odradit vodáky. A na turistech město vydělává. Také hluk ze samotného provozu vodní elektrárny je další věcí, které se obyvatelé obávají. Zdi budovy ale hluk izolují, žádný hlasitý zvuk se tak do okolí nešíří. 

Přitom právě v Jižních Čechách vznikla vůbec první vodní elektrárna na českém území. Do provozu ji spustili v Panském mlýně.

Vodní elektrárna se nelíbí ani ve Strakonicích

Podobně vypadá spor o elektrárnu ve Strakonicích. Stavbu malé vodní elektrárny zakazuje územní plán a povoluje ji na řece Otavě mimo město. To ale firma Landreal, která za záměrem stojí, napadla u soudu. „Chtějí stavět elektrárnu přímo vedle v dotyku hradu,“ dodal starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (Strakonická veřejnost).

Krajský soud uznal postup města. Přihlédl i k podpisům dvou tisíc lidí, kteří stavbu odmítají. Ještě před druhou světovou válkou přitom v Československu fungovalo skoro dvanáct tisíc hydroelektráren, které až v minulém režimu postupně zanikaly. A jejich technologie zůstává jednou z nejekologičtějších.

„Stovky let je ověřená a nikomu neškodí, proto nechápu, proč dnes bojujeme s takovými námitkami,“ namítl Robert Turinský ze Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů.

Spory na obou místech budou pokračovat. Ve Strakonicích pravděpodobně kasační stížností, soudem může vyvrcholit i Rožmberk.