Za nepovedenou operaci ruky dostane žena přes 1,7 milionu, chtěla dvojnásobek

Odvolací soud v Pardubicích zčásti potvrdil rozsudek okresního soudu, kterým se žena domáhala odškodnění za nepovedenou operaci ruky v Chrudimské nemocnici v roce 2008. Přiřkl jí téměř 1,3 milionu korun s úroky z části této sumy, podle předchozího rozhodnutí jí náleží také přes 420 tisíc korun. Žena původně požadovala skoro tři a půl milionu.

Žena před deseti lety podstoupila v Chrudimské nemocnici operaci ruky. Při ní jí byl přerušen střední nerv a musela tak absolvovat další dvě operace. Zdravotní následky jí však zůstaly a trpěla i psychickými problémy.

Žalobkyně požadovala po nemocnici náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a po jejím skončení, za ztížení společenského uplatnění a bolestné. Soud nemocnici také uložil, aby ženě zaplatila náklady řízení, soudní poplatek ze žaloby a náklady státu a odvolacího řízení v celkové výši více než 470 tisíc korun. 

Spor se dlouho vlekl. Žena už v listopadu 2010 požadovala po chrudimské nemocnici vydání zdravotnické dokumentace, nemocnice jí ale až v březnu 2011 sdělila, že dokumentace je majetkem operatéra. Pacientka proto na něj podala žalobu a až poté zdravotnické zařízení dokumentaci poskytlo.

Žena se původně dožadovala odškodnění ve výši asi 3,4 milionu korun. Soudy tuto částku snížily, nástupnická organizace Nemocnice Pardubického kraje využila i dovolání k Nejvyššímu soudu.