Pejchl dostal podmínku za to, že včas neoznámil případ heparinových vražd

Havlíčkův Brod - Okresní soud v Havlíčkově Brodě uznal bývalého ředitele havlíčkobrodské nemocnice Josefa Pejchla vinným za to, že nepodal trestní oznámení v případu takzvaných heparinových vražd, jež v nemocnici v roce 2006 spáchal tehdejší zdravotník Petr Zelenka. Soud jej za to odsoudil k deseti měsícům odnětí svobody s podmíněným odkladem na 1 a půl roku. Pejchl, kterému hrozily až tři roky vězení, se na místě odvolal. Po opuštění soudní síně rozsudek komentoval s tím, že se cítí, jako bychom žili v Absurdistánu a celý proces označil za vykonstruovaný. Navíc se domnívá, že je obět celé kauzy heparinových vražd.

Státní zástupkyně Zdeňka Tománková s výrokem o vině souhlasí. Nevyloučila však, že podá odvolání proti výši trestu. Případem se bude zabývat Krajský soud v Hradci Králové. 

Podle soudkyně Hany Doubkové byl Pejchl již 25. září 2006 dostatečně primářem Pavlem Longinem informován o neoprávněném podávání léku heparin na pracovišti ARO a věděl také, že za úmrtími zřejmě stojí zdravotník Petr Zelenka. Případ však jako nejvyšší manažer nemocnice správně nevyhodnotil a trestní oznámení podal až 17. října. Policie se tudíž začala případem zabývat až 20. října, s téměř měsíčním zpožděním.

Obžaloba také klade Pejchlovi za vinu to, že zdravotníka propustil z pracovního poměru na dohodu, a on tak mohl nastoupit do jiné nemocnice. Josef Pejchl s tím ale nesouhlasí. Nicméně kvůli tomu, že o případu včas neinformoval, přišel Pejchl i o funkci ředitele nemocnice. Odvolala ho Rada kraje Vysočina. Dnes Pejchl pacuje na radnici v Novém Městě na Moravě. „Myslím, že hlavním viníkem byl Zelenka a nemyslím, že by ještě někdo další v tom měl nějakou vinu,“ komentovala dnešní rozsudek mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Na oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice zdravotník Petr Zelenka od dubna do září 2006 svévolně podával pacientům lék na ředění krve - heparin, což v některých případech způsobilo jejich smrt.

Pejchl, který v hlavním líčení vypovídal v dubnu, svou vinu jednoznačně odmítl. Podle něj nekonala policie, u níž oznámení trestného činu leželo od 20. října. Zelenku zatkli 1. prosince, po Longinově osobní návštěvě na policii 29. listopadu.

Zelenka podle soudu od května do září 2006 podáním heparinu zavraždil sedm pacientů, dalších deset se pokusil zavraždit. Soud mu letos v únoru uložil doživotní trest vězení.

ARO - Pavel Longin
Zdroj: ČT24