Šlechtová: Chci důkaz, že vrtulníky požadované armádou vůbec existují

Interview ČT24: Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (zdroj: ČT24)

Nákup radarů a nových vrtulníků pro českou armádu se zadrhává. V případě izraelských radarů je podle Karly Šlechtové (za ANO) nutná garance, aby je bylo možné napojit na systémy NATO. U vrtulníků má zase ministryně výhrady k požadavkům armády, které jsou podle ní jen těžko splnitelné. Řekla to v Interview ČT24.

Česká armáda by měla z Izraele dostat za 3,5 miliardy korun osm mobilních radarů. Nové 3D radiolokátory MADR mají nahradit zastaralé radary sovětské výroby. Smlouva již měla být uzavřena v polovině loňského roku, podpis byl ale odložen.

Bývalý ministr Martin Stropnický (ANO) rozhodl, že podpis smlouvy již nechá na svém nástupci. Karla Šlechtová, která ho v čele resortu nahradila, nechala všechny velké zakázky prověřit. U radarů podle ní chybí souhlas kybernetického úřadu.

„V případě radarů je velice důležité stanovisko Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost z 22. září, a to stanovisko je negativní. Jde o to, aby ty izraelské radary – protože Izrael není členem NATO, byly napojeny na systémy ‚naťácké‘. A to musí udělat jejich subdodavatel,“ říká Šlechtová.

Úřadu podle ní chyběly právě podrobnější informace o možném napojení na systémy NATO. „My jsme dokonce ještě domluvili s Izraelci, že by nám pustili více techničtějších informací, aby se na to úřad podíval trošku detailněji,“ dodává ministryně. Izrael podle ní musí nést za propojení se systémem NATO odpovědnost a takovou podmínku chce mít uvedenou i ve smlouvě.

„Slyšela jsem, že během demise by se neměly podepisovat velké zakázky. První měsíc jsem byla ministryně bez důvěry, teď jsem v demisi, ale upřímně – já to všechno honím tak, aby v co nejbližší době vše bylo připraveno k podpisu,“ podotkla Šlechtová.

Po těch pěti týdnech zažívám něco, co jsem opravdu nezažila. Je tam naprosto velký, enormní lobbistický dodavatelský tlak. A samozřejmě tlak i z interních zdrojů ministerstva obrany a všech složek, které k němu patří.
Karla Šlechtová
ministryně obrany v demisi

„Nekoupíme vrtulníky, které jsou jen na papíře“

Podobný spor se nyní v resortu vede také o nákup nových víceúčelových vrtulníků. Ministryně Šlechtová už si od generálního štábu vyžádala aktualizované požadavky na vrtulníky, dostala je minulý týden. Jsou neveřejné, podle resortu obrany ale stále platí, že má jít o 12 vrtulníků na přepravu lidí a materiálu i k podpoře pozemních sil.

„Dva roky probíhal marketingový průzkum. Já mám vyhodnocení dvou nabídek, které byly z USA a Itálie. Ani jedna nabídka nesplnila požadované specifikace od Armády ČR. Sama jsem se velice divila, proč nejsme schopni dát takovou, aby to bylo reálné,“ řekla Šlechtová.

  • Armáda chce nakoupit 12 nových vrtulníků, které mají nahradit bojové Mi-24/35. Podle dřívějších odhadů by měla být cena kontraktu 10 až 15 miliard korun.
  • Česká vláda v minulosti oslovila americkou a italskou vládu. Americká vláda by podle dřívějších vyjádření měla nabídnout vrtulníky UH-1Y od americké firmy Bell, italská vláda stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo.

S generálním štábem o tom bude ještě jednat. Odmítá také názor, že by tím výběr zdržela. „Naopak, já jsem to urychlila. Protože kdybych nedala termín generálnímu štábu, aby mi dal nějakou reálnou specifikaci, tak tady můžeme pokračovat s marketingovým průzkumem třeba ještě půl roku.“ Proč samotný průzkum trval tak dlouho, ministryně netuší. „Já nevím, já jenom hasím, řeším a doufám, že dořeším,“ dodala.

Opakovaně přitom naznačila, že požadavky na vrtulník nelze splnit, protože takové možná ani neexistují. „Chceme vrtulník, který je bojový, bitevní, civilní a ještě chceme, aby měl na svých platformách zespodu kanón, kulomet, řízené střely a neřízené střely. Do středy obdržím od náčelníka generálního štábu seznam vrtulníků na celosvětovém trhu, aby mi prokázal, že takové vrtulníky existují a v pátek mi to bude prezentovat,“ uvedla ministryně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář ale odmítl, že by armáda měla nereálné požadavky. Podle něj je nutné počítat s tím, že se vrtulníky budou používat dalších 20 až 25 let. „Není to science fiction, technologie se dneska obrovsky rychle vyvíjejí a my přece nemůžeme koupit vrtulník, který jen naplňuje podmínky dnešního boje,“ poznamenal.

Šlechtová chce ale ujištění, že Česko nebude kupovat vrtulníky, které jsou zatím jen na papíře. „My máme strategii vyzbrojování, která říká, že budeme kupovat pouze takovou techniku, která už létá a už někde bojuje. A specifikace to nesplňuje,“ domnívá se.

„Já osobně doufám, že se jedná o nějaké nedorozumění. Pokud budu ubezpečena, že takový vrtulník existuje, tak se samozřejmě omluvím, vezmu zpátky svá slova. Ale v tuto chvíli nepředpokládám, že ta situace nastane. Já chci vrtulník, který budou používat naši vojáci, a ne, který bude mít deset tisíc věcí a bude se vyrábět třeba pět let,“ uvedla ministryně obrany v demisi.

Celý rozhovor s Karlou Šlechtovou ve videu.