Kuba o vedení ODS do voleb nestojí

Praha - O pozici lídra ODS v předčasných volbách nestojím, prohlásil pověřený předseda Martin Kuba pro Český rozhlas - Radiožurnál. Zároveň vyslovil plnou podporu Miroslavě Němcové, vyjádří-li zájem stranu do volebního klání vést. Miroslava Němcová vyjádřila také ambici ucházet se o předsednický post. Martin Kuba v této souvislosti ale před dvěma dny zdůraznil, že na stranickém kongresu uspěl právě on v souboji o post prvního místopředsedy proti Němcové.

„Já o ni (pozici lídra) nestojím a byl jsem připraven a jsem připraven podpořit paní Miroslavu Němcovou, pokud ona o to bude stát. Jsem připraven podpořit jakékoliv týmové řešení, které bude optimální pro pozici ODS nejen v těchto volbách, ale můj pohled je o tom, že musíme startovat projekt, který bude zajišťovat, že se ODS vrátí zpět na pozici nejsilnější pravicové strany,“ řekl Kuba Radiožurnálu.

Jméno hlavního lídra by mělo padnout do 14 dnů, stejně tak by strana mohla podle Kuby představit čelní představitele krajských kandidátek. Současný prozatímní šéf občanských demokratů vnímá svou roli spíše v aktivní snaze vrátit stranu ideově, „kam patří“.

Zajiskřilo to kvůli vedení strany

Ve víkendovém vydání Mladé fronty DNES Miroslava Němcová předeslala ochotu vést stranu do voleb a jedním dechem vyjádřila přesvědčení, že dvojkolejnost ve vedení strany nepovažuje za dobrou.

V pondělí reagoval Kuba připomenutím výsledků stranického kongresu, na adresu řadové místopředsedkyně Němcové prohlásil: „S paní Němcovou jsme se tam ucházeli o pozici 1. místopředsedy a delegáti se vyjádřili, myslím, poměrně jednoznačně.“ Důraz na týmovou hru dodal i tehdy, ODS by prý souhrou měla směřovat k co nejlepšímu možnému výsledku.

Martin Kuba v Radiožurnálu o situaci ODS po kauze Jany Nagyové a odstoupení Petra Nečase: „Pro ODS by bylo výhodnější, kdyby volby byly o něco později, protože bychom mohli mnohem lépe reagovat na zásah, který strana dostala. Představují ale jediné správné řešení pro Českou republiku.“