Pecina by za SPOZ kandidoval, Fischer a Kohout ne

Praha – Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) chce ve čtvrtek jednat o tom, zda nabídne členům vlády v demisi místo na kandidátce. Zatímco šéf české diplomacie v demisi Jan Kohout, ministr financí v demisi Jan Fischer či ministr školství v demisi Dalibor Štys by takovou nabídku nepřijali, Martin Pecina by s ní souhlasil. Za SPOZ je připraven kandidovat do sněmovny i kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Ministr zahraničních věcí v demisi Jan Kohout o místo ve sněmovně zájem nemá. „Nemám v úmyslu kandidovat do Poslanecké sněmovny za žádný politický subjekt,“ uvedl Kohout, který kvůli vládnímu angažmá pozastavil členství v ČSSD. Být v barvách SPOZ se nechystá ani Jan Fischer. „Žádná z politických stran se mnou nejedná o místě na volební kandidátce, a pokud bude moje další působení ve veřejné sféře, tak pouze v pozici odborníka a profesionála, nikoli pod praporem politické strany,“ sdělil Fischer.

Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman žádnou nabídku neobdržel, pokud by ji dostal, pak ji bude zvažovat jako „každou jinou nabídku“. Nabídku naopak neočekává odstupující premiér Jiří Rusnok ani ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová. Možnou kandidaturou se prý nezabýval ani ministr kultury v demisi Jiří Balvín, který uvedl, že zatím osloven nebyl.

Rusnokova vláda s prezidentem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář dnes zopakoval, že je připraven za SPOZ kandidovat do sněmovny. „Když zavolá strana a lid, tak se zvednu a půjdu,“ řekl serveru iDNES.cz. Funkci hradního kancléře by složil pouze vpřípadě, že by byl do sněmovny zvolen. O svém záměru však prý ještě nemluvil s prezidentem. Podobně by postupoval i ministr vnitra Martin Pecina, který by nabídku přijal, pokud by ji dostal. Rozhodne se ve čtvrtek, připomněl.

Zemanovci jsou napojeni na prezidenta Miloše Zemana, který bez podpory většiny ve sněmovně jmenoval úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Vláda nezískala důvěru a země míří k předčasným volbám, na něž se už politické strany včetně SPOZ začaly připravovat.

Jasné ano či ne k případné své kandidatuře v řadách Zemanovců zatím neřekl ministr práce v demisi František Koníček. „Neuvažoval jsem o tom,“ sdělil. Debatu o kandidatuře by neodmítl ministr pro místní rozvoj František Lukl, který stále zůstává i starostou Kyjova. „Pro mě je nejpodstatnější zdárné splnění ministerské mise a realizace aktuálních úkolů, které se týkají EU fondů - smysluplné dočerpání těch stávajících a nastavení nového programového období. Pokud bych viděl, že mi zbývá čas na kampaň, pak teprve mohu uvažovat o možné kandidatuře. Pak bych debatoval o tom, zdali se protneme programově či personálně. V tuto chvíli tak nemohu kladně odpovědět na podanou nabídku. Debatu ale neodmítám,“ uvedl.