Soud přehrál policejní výpovědi Salačové, Ratha v něm nezmínila

Praha - Přehráváním výpovědí hlavní svědkyně Ivany Salačové pokračuje soud v kauze poslance a exhejtmana Davida Ratha. Soudce chce porovnat její výslech na policii s tím, co řekla u soudu. Důvodem byly námitky některých právníků, že Salačová neříká pravdu a je nevěrohodná. Salačová v prvním výslechu Ratha ani nezmínila. Přehrávání záznamů bude pokračovat i ve středu.

Soud pustil dosud první a druhý výslech, oba trvaly několik hodin. Záznam běžel dnes s přestávkami od rána do odpoledních hodin, přehrávání začalo v pondělí.

Soudce přehrál videozáznam výpovědi před policií z loňského června jedné z obviněných, podnikatelky Ivany Salačové, která se jako jediná ke korupci přiznala, a proto má v obžalobě pozici spolupracující obviněné. Davida Ratha Salačová dosud ani nezmínila. Také při dřívější výpovědí před soudem o něm s jistotou nemluvila jako o aktérovi korupce, pouze o jeho zapojení spekulovala.

Na nahrávce z loňského června se mluví hlavně o rekonstrukci Buštěhradského zámku. Vyšetřovatele zajímá hlavně to, zda Ivana Salačová věděla, komu má jít provize za jeho opravu. Na to sice Salačová neodpověděla, mluvila ale například o krabici s vínem. Domnívala se, že se v ní skutečně lahev nachází. Otázky se týkaly odměny pro další obžalovanou v kauze, bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou. Salačová popisovala, jak vypadal mechanismus zmanipulovaných soutěží: podmínky tendrů se prý upravily na míru předem vybrané firmy a zbylé společnosti, které postoupily do dalšího kola, byly domluveným „křovím“, aby výběrové řízení navenek vypadlo v pořádku.

Soud přehraje celkem tři výslechy

Soud přehrál dosud první výslech, následovat budou ještě dva. Podle odhadu advokátů je to ještě přes deset hodin záznamu a přehrávat se bude ještě ve středu, možná až do čtvrtka. Pak bude Salačová odpovídat na další dotazy advokátů a soudu. Poté teprve budou pokračovat výpovědi.

Salačová již dříve soudu řekla, že při rekonstrukci zámku Buštěhrad za 200 milionů korun údajně požadovali Pancová a její partner Petr Kott, který je také obžalovaný, provizi 20 až 24 milionů. Pro podnikatelku je důležité, aby před soudem vypovídala stejně jako dříve, jen tak si může spolupracující pozici udržet.

Vydáno pod