Začal první veřejný soud s aktéry metanolové aféry

Ostrava - První veřejný proces v kauze metanolových otrav začal dnes v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedli dva překupníci z Karvinska. Petr Hlava a Marek Ženíšek měli obchodovat s pančovaným alkoholem, po jehož vypití jeden člověk zemřel a další mají doživotní následky. Někteří z postižených požadují odškodnění až dva miliony korun. Obvinění láhve navíc prodávali v době, kdy už se vědělo, že je metylalkohol v oběhu. Hlavní líčení je nařízeno do pátku.

Oba obžalovaní, kteří čelí obžalobě z obecného ohrožení, dnes k soudu přišli. Podle státního zástupce Davida Bartoše jedovatý alkohol prodávali už v době, kdy lidé kvůli smrtícímu množství metanolu v regionu umírali. V té době si podle obžaloby Hlava pořídil 77 litrových lahví nekolkovaného alkoholu opatřených etiketou Helsinky Group, které obsahovaly až 50 procent metanolu a zabít mohly až 300 lidí.

I přesto Hlava všechny lahve loni v září prodal Ženíškovi, který 50 lahví 30. října dal známému u zahradní chatky v obci Doubrava na Karvinsku. Muž alkohol s dalšími známými ještě týž den začal v chatce popíjet. Jeden z účastníků večírku kvůli jedovatému alkoholu zemřel. Další čtyři měli vážné zdravotní problémy. Všichni postižení dnes přišli k soudu, kde senátu popisovali své zdravotní problémy.

Obžalovaní svalují vinu jeden na druhého. Třicetiletý Hlava v přípravném řízení nevypovídal. Pouze odmítal, že by se smrtícím alkoholem měl něco společného. Dnes u soudu řekl, že s alkoholem obchodoval o čtyři roky starší Ženíšek. Dosvědčit to podle něj mohou jeho příbuzní i přítelkyně. Ženíšek to odmítá. Naopak uváděl, že alkohol nakoupil právě od Hlavy, který jej dovážel.

Podle státního zástupce se zatím nepodařilo najít spojovací článek mezi dnes souzenou dvojicí a hlavní větví metanolové mafie. Oběma souzeným mužům hrozí až 15 let vězení. V celé metanolové kauze jde ale podle policistů spíše o menší distributory.

Metanolová kauza má na svědomí 47 obětí, dalších 93 lidí skončilo s poškozeným zdravím. Policie stíhá přes 70 lidí a po republice stále kolují až dva tisíce litrů životu nebezpečných nápojů.

Hlavním aktérům kauzy hrozí i doživotí

Nejzávažnější případy se začnou projednávat na podzim. Sedm lidí označila policie za hlavní strůjce kauzy – ty stíhá pro obecné ohrožení, za které jim hrozí 12–20 let, ale i výjimečný trest včetně doživotí. Zbytek pak stíhá pro méně závažné činy, jako je ohrožování zdraví závadnými potravinami. 

Kvůli vyšetřování aféry se také policie dostala na stopu nezdaněného lihu. Velký nález oznámil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, když detektivové objevili zhruba milion litrů lihu, který ukrývaly nádrže zabetonované pod zemí. Stát by v případě prodeje přišel na spotřební dani skoro o 300 milionů korun. Nádrže s lihem byly zakopány na různých místech v Česku, jeden objekt byl v Ostravě, druhý na Zlínsku a třetí poblíž Teplic. Všechny využívala firma Morávia-Chem, ta ale popírá, že by jí líh patřil.

Kriminalisté nádrže pod zemí objevili ve spolupráci s geology, pak se k nim museli pomocí těžké hasičské techniky prokopat. „Je to jeden z případů, který se dostane, když bude zdokumentován, do učebnic kriminalistiky,“ podotkl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Teď prý bude nejhorší se do všech nádrží dostat a líh přečerpat. 

Srovnání obou typů kolků
Zdroj: ČT24

Budou platit přísnější pravidla?

Na podzim by mohla platit nová, přísnější pravidla pro prodej lihovin. Změny z dílny bývalé vlády Petra Nečase schválila sněmovna, teď je na řadě Senát a prezident. Nově by si lidé lihoviny mohli koupit pouze ve skle, a to maximálně v třílitrovém balení. Definitivně by skončil prodej třeba v šestilitrových barelech, ze kterých se nebezpečný alkohol dostal do oběhu. V restauracích by se měl tvrdý alkohol rozlévat výhradně z litrových láhví. K prodeji lihovin bude také nutná koncese a distributoři by měli skládat s licencí kauci podle výše obratu.

„Určitě bude diskuse kolem výše kaucí, protože tam je kontroverzní zájem těch větších výrobců a malých výrobců,“ komentoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Větší výrobci chtěli v kaucích prosadit jednotnou, co možná nejvyšší částku a žádali také zavedení registračních pokladen. Ty ale nakonec neprošly stejně jako elektronické kolky na láhve. 

Během několika týdnů by měly být známé taky výsledky ze zdravotního výzkumu lidí, které metylalkoholová aféra postihla. Lékaři a genetici například zkoumali, zda mohli mít postižení k otravě genetické předpoklady, případně jaké další následky jim mohou hrozit do budoucna.

image_493964
Zdroj: ČT24

Aféra změnila český trh s alkoholem

V restauracích klesla spotřeba tvrdého alkoholu, nejvíc se lidé bojí malých neznámých likérek a tvrdý alkohol pijí jen v osvědčených podnicích. „Češi obecně pijí alkohol méně. Je to dáno hlavně tím, že klesla spotřeba alkoholu v restauracích,“ řekl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík s tím, že pokles byl asi čtyřprocentní. Trh s alkoholem se tak podle Pavlíka vzpamatovává z prudkého propadu těsně po ukončení prohibice, kdy klesla spotřeba tvrdého alkoholu zhruba o čtvrtinu.

V Česku se nejčastěji pančovala vodka, rum a bylinné likéry, o ně spadl zájem nejvíc. Naopak domácí slivovice nebo meruňkovice se lidé nebojí. Úroda je ve srovnání s loňským rokem nadprůměrná, a pálenice proto jedou naplno. Vlastní pálenka je hotová už za pár hodin, cena za litr padesátiprocentního destilátu se pohybuje od 130 do 180 korun. Navíc spotřební daň je ve srovnání s běžnými destiláty poloviční, a čím dál víc lidí tak dává vlastnímu pálení přednost i proto, že se jim ekonomicky vyplatí.