Lékaři vypsali v lednu skoro 4,5 milionu eReceptů. Řada praktiků ale systém bojkotuje

Už měsíc musí čeští praktičtí lékaři povinně vydávat elektronické recepty. V lednu tak vydali lékaři přes 4,4 milionu eReceptů, elektronicky tak nebyla vydána asi pětina receptů. Systém je sice pro praktické lékaře od letoška povinný, řada z nich ale stále nemá vyřízení přístupové údaje do systému. A ministr zdravotnictví v demisi ujišťoval, že letos nebude lékařům hrozit postih, pokud elektronický recept nevypíšou.

Do systému se zatím zapojilo přes 43 000 lékařů a zubařů, dalších asi 2900 ještě čeká na vyřízení žádosti. eRecepty pak aktivně předepisuje asi 26 600 lékařů.  

Část lékařů se k eReceptu dosud záměrně nepřipojila, jejich přesné počty ale šéf sdružení praktických lékařů Petr Šonka nezná: „Dá se předpokládat, že někteří starší kolegové pouze odložili svůj záměr skončit o jeden rok a o přístupové údaje si tedy nepožádali.“ 

Obavy, že kvůli povinnosti vydávat elektronické recepty zavře své ordinace větší množství lékařů, se prý zatím nepotvrdily. Ke konci roku skončil podobný počet lékařů jako v roce 2016, oznámil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Většina pacientů dostala recept na papíře

Ani ti lékaři, kteří už eRecept zprovozněný mají, ho ale podle Šonky často pacientům nevydávají. „Řada kolegů, kteří používají eRecept, uvádí, že pokud některý den eRecept nechodí dobře, nebo je příliš dlouhá odezva z úložiště a zdržuje je to v práci, prostě eRecept vypnou a píší papírové recepty,“ dodal Šonka.

Přesto vydali v lednu lékaři přes 4,4 milionu eReceptů, informoval SÚKL. Denně tak lékaři vydali 170 000 až 250 000 receptů, nejvíc v pondělí. Většina pacientů dostala recept na papíře, v SMS zprávě odeslali lékaři 17 000 eReceptů, e-mailem asi 17 500 eReceptů. Jinak než na papíře tak dostalo eRecept jen necelé procento pacientů.

Tisíce lékařů stále čekají na přístupové údaje

Téměř tři tisíce lékařů, kteří si o přístup k eReceptům zažádali už v prosinci, zatím stále čeká na přístupové údaje od SÚKLu, vysvětlil Šonka. Celkem 2941 žádostí v současné chvíli ověřuje Česká lékařská komora (ČLK). Teprve poté bude moct SÚKL lékařům odeslat přístupová hesla.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007. Až do konce loňského roku byly ale pouze dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale tento termín se nakonec posunul až na letošní rok. Od 1. ledna 2018 je lékaři musí využívat povinně. To se stalo terčem silné kritiky lékařů i lékárníků. V prvním roce se pokuty kvůli eReceptům udělovat nakonec nebudou, povinné však zůstávají.

Do budoucna by měl eRecept umožnit, aby každý ošetřující lékař pacienta viděl seznam všech léků, které má předepsané. Umožní to kontrolu duplicit a nežádoucích vzájemných působení léků. Lékař si už nyní může zkontrolovat, jestli si pacient lék v lékárně už vyzvedl. Odpadá také možnost vydání léku na falešný recept.