Do tříkrálových pokladniček lidé vhodili letos rekordních 112 milionů korun

Výtěžek z pokladniček letošní Tříkrálové sbírky byl rekordních 112,3 milionu korun, o 13 milionů více než loni. Lidé darovali o třetinu více peněz formou dárcovských SMS. Celkový výnos včetně přímých darů na účet sbírky bude znám na jaře.

Peníze pomohou seniorům, lidem s postižením, matkám s dětmi v tísni, lidem bez domova, rodinám v tíživé situaci nebo sociálně vyloučeným. „Výsledky letošní sbírky opět ukazují, že lidé v Česku mají stále otevřené a štědré srdce,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Součástí sbírky byl také Tříkrálový koncert, který 7. ledna odvysílala přímým přenosem Česká televize. Lidé v jeho průběhu odeslali dohromady 33 139 dárcovských SMS v hodnotě 1 823 831 korun, což je o třetinu více než loni.

Peníze ze sbírky, na které se podílelo 60 tisíc koledníků, mají pevně stanovené rozdělení. Nejvíc pomáhají přímo v místě, kde se vybraly. Získávají je projekty místních charit, loni jich bylo několik set. V regionech zůstává 65 procent peněz.

Dalších 15 procent výnosu sbírky připadá na projekty diecézních charit, pět procent jde na celostátní projekty a pět na režii sbírky.

Zbylých deset procent míří do zahraničí. Loni byly peníze využity například na podporu Centra zdravotně sociální péče Grigorauca v Moldavsku, na nákup palivového dřeva pro Domov pokojného stáří Naděje na Zakarpatské Ukrajině či potravinové balíčky pro lidi žijící v oblasti konfliktu na východní Ukrajině.